Na hlavný obsah

VIDEO: Dokonalý obrat je na svete. Rakúšania strelili Fínom víťazný gól dve desatiny sekundy pred koncom

Rakúšania zdolali Fínov prvýkrát na pôde majstrovstiev sveta.

Rakúski hokejisti si pripísali prvé víťazstvo na MS v Prahe, vo štvrtkovom (16. 5.) zápase senzačne zdolali Fínsko 3:2 gólom menej ako sekundu pred koncom tretej tretiny, ktorý strelil Benjamin Baumgartner.

Rakúšania po úvodnej prehre s Dánskom 1:5 dokázali potrápiť všetkých troch favoritov. So Švajčiarmi prehrali tesne 5:6, v tretej tretine s Kanadou senzačne vyrovnali z 1:6 na 6:6 a nakoniec prehrali po predĺžení.

Proti „Suomi“ boli od druhej tretiny lepší a nakoniec slávia prvý triumf na turnaji. V tabuľke A-skupiny sa so štyrmi bodmi posunuli na piate miesto, tri body za štvrté Fínsko.

Severania sa stretnú v sobotu o 16.20 h v šlágri skupiny s Kanadou, Rakúšanov čaká už v piatok večer súboj s domácim Českom.

Fínsko – Rakúsko 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)

Góly: 3. Mäenalanen (Pakarinen, Vittäsmaki), 29. Kapanen (Riikola, Kaski) – 24. M. Huber (Raffl, Nissner), 50. Nickl (Nissner, M. Huber), 60. Baumgartner (Haudum, Ganahl). Rozhodovali: Bjork (Švéd.), Tscherrig (Švaj.) – Wyonzek (Kan.), Zunde (Lot.), vylúčení: 3:3, presilovky a oslabenia: 0:0, 15.387 divákov.

Fínsko: Säteri – Lehtonen, Määttä, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Mattila, Vittäsmaki – Puustinen, Granlund, Innala – Puljujärvi, Kapanen, Oksanen – Jääskä, Hyry, Puistola – Pakarinen, Björninen, Mäenalanen

Rakúsko: Kickert – Nickl, Heinrich, Wolf, Unterweger, Maier, Strong, Zundel, Stapelfeld – M. Huber, Nissner, Raffl – Schneider, Rossi, Zwerger – Haudum, Baumgartner, Ganahl – Rohrer, Thaler, P. Huber

Fíni mali v prvej tretine prevahu, z ktorej vyťažili góly Mäenalanena v tretej a Kapanena v deviatej minúte. Od začiatku druhej časti to však bol vyrovnaný hokej, Rakúšania v nej nadviazali na tretiu tretinu súboja s Kanadou, v ktorej senzačne vyrovnali z 1:6 na 6:6.

Proti Fínom znížil na 1:2 v 24. minúte po peknej kombinácii M. Huber a v závere tretiny pri dvoch presilovkách boli veľmi blízko k vyrovnaniu. Fínov zatlačili, no stroskotali na brankárovi Säterim, ktorý udržal tesný náskok severanov.

Rakúšania prehrali prvú tretinu na strely 4:14, no druhá už bola vyrovnaná 8:8. V úvode tretej časti si zahrali ďalšiu presilovku a radovali sa z vyrovnania, no druhý gól M. Hubera neplatil pre ďalšie sporné rozhodnutie o postavení útočiaceho hráča v bránkovisku.

Rakúšania si navyše zobrali trénerskú výzvu a hrali v oslabení. To ich však nezastavilo, favorizovaného súpera opäť zatlačili a v 50. minúte sa už dočkali vyrovnania, keď sa Nicklova strela švihom odrazila od hornej žŕdky za bránkovú čiaru – 2:2.

Rakúšania dokonali senzáciu v poslednej sekunde duelu, keď si po Haudumovom vyrazenom pokuse našiel puk Baumgartner a strelou od modrej prekonal Säteriho. Rozhodcovia ešte museli preveriť, či gól nepadol až po klaksóne, ale Rakúšania to stihli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport