Na hlavný obsah

VIDEO: Počet obetí stále rastie. Zrútenie diaľnice v Číne neprežili desiatky osôb

Úsek diaľnice sa prepadol, keď sa pod ním uvoľnila pôda.

VIDEO: Počet obetí stále rastie. Zrútenie diaľnice v Číne neprežili desiatky osôb
Časť diaľnice v Číne sa zrútila. Foto: TASR/AP

Najmenej 48 ľudí zahynulo v hornatej oblasti na juhu Číny, kde sa v stredu (1. 5.) po silných dažďoch zrútila časť diaľnice. Ďalších 30 ľudí je zranených. S odvolaním sa na novú bilanciu zverejnenú miestnymi médiami o tom vo štvrtok (2. 5.) informovala agentúra AFP. Predchádzajúca bilancia hovorila o 36 mŕtvych.

Nešťastie, pri ktorom sa zrútil 17,9 metra dlhý diaľničný úsek, sa odohralo v provincii Kuang-tung v stredu okolo 02.00 miestneho času (utorok 30. 4. o 20.00 SELČ), informovali predtým úrady v meste Mej-čou. Po prepade časti vozovky sa z príkreho zrázu zrútilo 23 vozidiel. Spomedzi 30 zranených nie je nikto v ohrození života, uviedla čínska vláda.

Časť diaľnice v Číne sa zrútila. (Zdroj: AP)

Pátracie a záchranné práce, do ktorých bolo nasadených okolo 500 ľudí, aj počas štvrtka komplikoval silný dážď a riziko uvoľnenia ďalšej pôdy. Záchranné tímy miesto prehľadávajú, na mieste sú psovodi. Na záberoch čínskej televízie CCTV bolo vidieť žeriav, ako nakladá obhorené a zdemolované kusy vozidiel na nákladné auto.

Úsek diaľnice medzi mestom Mej-čou a okresom Ta-pu sa podľa všetkého prepadol, keď sa pod ním uvoľnila pôda. Svedkovia miestnym médiám povedali, že počuli hlasný zvuk, keď sa obhliadli, zbadali za sebou obrovskú jamu.

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol „prírodnou katastrofou“, ku ktorej došlo „pod vplyvom vytrvalého silného dažďa“.

Provinciu Kuang-tung, ktorá leží na juhovýchodnom pobreží Číny, v posledných dvoch týždňoch postihli rekordné dažde a záplavy. Tamojšiu 18-miliónovú metropolu Kantón minulý týždeň zasiahlo tornádo, ktoré si vyžiadalo päť mŕtvych a na tri desiatky zranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet