Na hlavný obsah

VIDEO: Rusko zasiahlo hypermarket v meste Charkov. Hlásia mŕtvych aj zranených, mohlo v ňom byť vyše 200 ľudí

Zomreli najmenej šesť osôb.

VIDEO: Rusko zasiahlo hypermarket v meste Charkov. Hlásia mŕtvych aj zranených, mohlo v ňom byť vyše 200 ľudí
Útok na hypermarket v meste Charkov. Foto: RTVS

Najmenej šiesti ľudia zahynuli pri ruskom vzdušnom útoku na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov. Na platforme Telegram to v sobotu (25. 5.) oznámil charkovský starosta Ihor Terechov. V obchodnom dome mohlo byť cez 200 ľudí, Na platforme Telegram to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Invázne sily podľa neho zasiahli hypermarket zameraný na stavebníctvo. Šéf správy Charkovskej oblasti Oleh Syněhubov informoval tiež o 24 zranených. Podľa Synehubovho Rusi zaútočili pomocou dvoch navádzaných leteckých bômb KAB a na mieste vypukol požiar. Server RBK-Ukrajina zverejnil fotografiu, ktorá podľa neho zachytáva následky úderu.

Charkov je terčom ruských vzdušných útokov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, v prvých mesiacoch sa ho Rusi aj pokúšali neúspešne dobyť. Ukrajinskí vojaci ich v septembri 2022 počas bleskovej ofenzívy vytlačili z takmer celej časti Charkovskej oblasti, ktorú Rusi dovtedy okupovali.

V posledných mesiacoch Rusko zintenzívnilo vzdušné útoky na Charkovskú oblasť aj na regionálnu metropolu a nedávno obnovilo pozemnú ofenzívu na severe regiónu, ktorý hraničí s Ruskom. Rusi pozemný útok začali zo svojho územia v smere na ukrajinské mestá Vovčansk a Lypci a obsadili niekoľko pohraničných dedín.

Správy o zabitých alebo zranených civilistoch v dôsledku ruských úderov prichádzajú z Charkovskej oblasti a Charkova v poslednom čase často.

Vo štvrtok (23. 5.) ukrajinskí činitelia informovali o siedmich mŕtvych a rade zranených pri ruskom útoku na mesto. Úder podľa nich zasiahol tlačiareň kníh, podľa prezidenta Volodymyra Zelenského Rusi zničili 50-tisíc kníh.

Rusko na Ukrajinu vysiela okrem bezpilotných lietadiel aj rôzne typy striel a pred časom začalo podľa Ukrajincov používať tiež kĺzavé letecké bomby. Tieto bomby zhadzujú bojové lietadlá z územia kontrolovaného alebo okupovaného Ruskom, pričom bomby k svojim cieľom „kĺžu“ vysokou rýchlosťou.

Pozrite si blok relácie Aktuálne :24, v ktorom RTVS o útoku informovala:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet