Na hlavný obsah

VIDEO: Severná Kórea vypustila raketu s novým špionážnym satelitom. Krátko po štarte vybuchla

Severná Kórea si za odpálenie rakety vyslúžila pokarhanie od susedov.

VIDEO: Severná Kórea vypustila raketu s novým špionážnym satelitom. Krátko po štarte vybuchla
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Raketa vypustená Severnou Kóreou slúžiaca na vypustenie druhého špionážneho satelitu explodovala krátko po pondelkovom (27. 5.) štarte. Informovali o tom severokórejské štátne médiá.

Neúspešné vypustenie prišlo niekoľko hodín po tom, čo sa lídri Južnej Kórey, Číny a Japonska stretli v Soule na svojom prvom trojstrannom stretnutí po viac ako štyroch rokoch.

Provokatívne kroky Severokórejčanov sú pomerne nezvyčajné, zvlášť keď sa Čína, hlavný spojenec a ekonomická podpora Pchjongjangu, zapája v regióne do diplomacie na vysokej úrovni.

Severná Kórea si za odpálenie rakety vyslúžila pokarhanie od susedov, pretože Organizácia Spojených národov (OSN) zakazuje Pchjongjangu vykonávať takéto odpálenia a považuje ich za maskovanie skúšok rakiet dlhého doletu.

Severokórejská propagandistická štátna tlačová agentúra KCNA uviedla, že Pchjongjang vypustil špionážny satelit na palube novej rakety z hlavného vesmírneho strediska na severozápade krajiny. KCNA však uviedla, že raketa vybuchla krátko po štarte, údajne pre problémy s motorom.

Vlani v novembri KĽDR dostala na orbitu svoj prvý prieskumný satelit. Cieľom Pchjongjangu je podľa jeho slov vybudovať sledovaciu sieť vo vesmíre na riešenie vojenských hrozieb vedených Spojenými štátmi. Severokórejský vodca Kim Čong-un avizoval, že v roku 2024 vypustia ďalšie tri vojenské špionážne satelity.

Po vypustení satelitu v novembri KĽDR vyhlásila, že získala snímky kľúčových lokalít v USA a Južnej Kórei, vrátane Bieleho domu a Pentagonu. Nezverejnila však žiadne fotografie, čo vyvolalo rozsiahle pochybnosti o kapacitách jej satelitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet