Na hlavný obsah

Vláda schválila zámer výstavby nového jadrového reaktoru v Jaslovských Bohuniciach

Podrobnosti projektu majú ministri pripraviť do konca októbra.

Vláda schválila zámer výstavby nového jadrového reaktoru v Jaslovských Bohuniciach
Chladiace veže odstavenej jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Vláda schválila zámer výstavby nového jadrového reaktoru v Jaslovských Bohuniciach s výkonom až 1 200 megawattov.

Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zároveň poveril ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) a ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas-SD), aby do konca októbra pripravili podrobnosti projektu.

Fico už v pondelok (13. 5.) uviedol, že jeho vláda chce postaviť nový zdroj v štátnom vlastníctve. Slovensko už skôr začalo pripravovať výstavbu novej elektrárne v spolupráci s českou energetickou spoločnosťou ČEZ. V roku 2009 za prvej Ficovej vlády s ňou založilo spoločný podnik.

Ministri hospodárstva a financií majú vláde predložiť návrh podmienok výstavby nového jadrového bloku, harmonogram prípravných a stavebných prác, finančné zabezpečenie projektu a postup pri výbere investora a technológie.

Kabinet sa v Handlovej venoval aj transformácii regiónu Hornej Nitry po zastavení ťažby uhlia. Tejto téme sa dlhodobo venuje redaktorka RTVS Miriam Dobrotová, ktorá pre Správy RTVS sledovala aj stredajšie výjazdové rokovanie vlády:

Kapacitne najväčší reaktor

Vláda predpokladá, že nový blok, ktorý bude kapacitne najväčší zo všetkých existujúcich reaktorov v krajine, sa postaví v Jaslovských Bohuniciach. Slovensko tam v rokoch 2006 a 2008 kvôli záväzkom voči EÚ odstavilo dva bloky staršej jadrovej elektrárne V1.

Najväčší slovenský výrobca elektriny, Slovenské elektrárne (SE), tam zároveň prevádzkuje vlastnú jadrovú elektráreň.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková po pondelkovom stretnutí s Ficom uviedla, že štát vypíše súťaž na partnera pre výstavbu jadrového bloku a že si nevie predstaviť použitie ruskej technológie.

Spoločnosť SE, v ktorej má slovenská vláda menšinový podiel, prevádzkuje aj jadrovú elektráreň Mochovce. Vlani spoločnosť pripojila do siete dokončený tretí blok tejto elektrárne a na budúci rok tam plánuje zaviesť palivo pre štvrtý blok. Prvé dva bloky elektrárne Mochovce sú v prevádzke už niekoľko rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko