Na hlavný obsah

Vláda sprísnila podmienky na odchod do predčasného dôchodku. Zamestnávatelia preň prichádzali o ľudí

O predčasný dôchodok si požiadali desiatky tisíc Slovákov.

Vláda sprísnila podmienky na odchod do predčasného dôchodku. Zamestnávatelia preň prichádzali o ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Odchod do predčasného dôchodku bude od polovice mája menej výhodný. Vláda sprísnila podmienky. Vlani požiadalo o predčasný dôchodok približne 47-tisíc ľudí. Firmy tak prišli o množstvo kvalifikovaných zamestnancov.

Doteraz platilo, že ak zamestnanec odišiel do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, Sociálna poisťovňa mu za každých 30 dní, ktoré mu zostávajú do dovŕšenia dôchodkového veku, strhla tri desatiny percenta z vypočítaného dôchodku.

„Toto sa od 15. mája mení a táto pokuta je na rovnakej úrovni ako pokuta pre tých, ktorí odídu do predčasného dôchodku dva roky a menej. Čiže sme na úrovni 0,5 percenta,“ ozrejmil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

„Keď to premeníme na drobné, tak je to okolo 20-30 eur, o ktoré predčasný dôchodok bude nižší oproti stavu, ktorý tu platil do 14. mája,“ vysvetlil europoslanec a odborník na dôchodky Jozef Mihál.

„Tých, ktorí sú múdri a rozumní a zamýšľajú sa nad tým, čo bude zajtra, tak určite ich to odradí,“ podotkol predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian.

Ako bude odchod do predčasného dôchodku vyzerať po novom zisťovala v Správach RTVS redaktorka Natália Dvoranová:

Zmena výpočtu odpracovaných rokov

Mení sa aj spôsob výpočtu odpracovaných rokov, ktoré sú potrebné, aby mohli ľudia do predčasnej penzie odísť. Tie sa budú postupne o dva mesiace zvyšovať v závislosti od ročníka narodenia.

„V princípe sa bavíme o všeobecnom dôchodkovom veku mínus číslo 23, môžeme hovoriť aj 23 rokov. Poviem to na príklade, ročníky 1961 budú mať napr. potrebné odpracované obdobie na úrovni 40 rokov a 2 mesiace,“ priblížil Martin Kontúr.

Jozef Mihál nesúhlasí s tým, že sprísnené pravidlá odradia ľudí od predčasnej penzie. Aj tento rok bude totiž výhodná valorizácia.

„Ak niekto požiada o dôchodok riadny alebo predčasný, ešte teraz v roku 2024, bude mať zároveň pri tom výpočte dôchodku valorizovanú sumu o 14,5 percenta. Keby čakal do dôchodku až na rok 2025, takúto valorizáciu mať nebude,“ upozornil Mihál.

Popri predčasnom dôchodku už nie je možné pracovať. „Ak podniká, ak je SZČO, tak musí tú svoju živnosť ukončiť alebo pozastaviť. Ak je zamestnanec, má pracovnú zmluvu, možno celkom dobre platené zamestnanie, on musí tú pracovnú zmluvu skončiť,“ uviedol Mihál.

„Za to obdobie, kedy sú na predčasnom dôchodku, nemôžu robiť podľa zákona. Až vtedy, keď idú do riadneho dôchodku, až vtedy môžu ísť do zamestnania znova,“ pripomenul Kotian. Predčasní dôchodcovia si môžu aspoň privyrobiť. Ich ročný zárobok však nesmie prekročiť 2 400 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika