Na hlavný obsah

Vláda zlyhala pri riadení pandémie covidu, tvrdí Najvyšší kontrolný úrad

Najviac peňazí minul štát na nákup vakcín.

Vláda zlyhala pri riadení pandémie covidu, tvrdí Najvyšší kontrolný úrad
Foto: RTVS

Riadenie pandémie ochorenia COVID-19 na Slovensku podľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) zlyhalo. Vyplýva to z výsledkov kontrol. Vláda podľa tejto správy presúvala povinnosti na plecia samospráv. NKÚ preveruje aj nákup vakcín a dotácie na prevádzku mobilných odberných miest.

Z výsledkov kontroly NKÚ vyplýva, že štát nemal systém krízového riadenia. Ak by nebolo veľké množstvo dobrovoľníkov, armády, ale aj hygienikov, lekárov či predstaviteľov miestnej samosprávy, tak Slovensko by malo ešte väčšie negatívne dôsledky spôsobené pandémiou, ako v skutočnosti dnes identifikujeme,“ priblížil predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

„Materiálno-technická podpora bola nulová. Ja si pamätám rúška a podobne, ako sme na kolenách šili, ako sme organizovali výrobu štítov, ako sme do toho dávali zdroje a podobne. Štát cez okresné úrady nedokázal urobiť nič,“ skonštatoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Výsledkom správy NKÚ o riadení pandémie sa v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

„Otázka financovania, otázka riadenia, manažmentu, otázka prenosu informácií. To boli tie najväčšie zlyhania, ktoré v iných štátoch išli. Boli sme odkázaní sami na seba,“ dodal.

„Výsledky sa počítajú a hoci Slovensko malo vládu v ktorej nebol žiadny minister, ktorý by predtým bol ministrom, tak sme mali lepšie výsledky ako Maďarsko ako Česká republika,“ argumentuje expremiér a súčasný poslanec Igor Matovič (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Najviac peňazí išlo na vakcíny

Podľa kontrolného úradu minul štát najviac peňazí na nákup vakcín proti covidu. „Minulý rok nám cez dobu exspirácie prešlo viac ako 3,5 milióna vakcín. Ďalších šesť miliónov sme mali na skladoch, ktoré sme nevedeli použiť. A ďalších viac ako päť miliónov sme darovali do krajín Afriky,“ priblížil Andrassy.

V súčinnosti s vládou teraz kontrolóri preverujú nielen nákup vakcín, ale aj poskytnutie peňazí na prevádzku mobilných odberových jednotiek (MOM).

„Po tejto kontrole sa aktuálne rozbieha aj nová kontrola v spolupráci so splnomocnencom vlády pre prešetrenie pandémie. Súkromné MOM prepojené v niektorých prípadoch až k vládnym politikom na tom zarábali obrovské peniaze,“ tvrdí poslanec Erik Kaliňák (Smer-SD).

Podobné kontroly sa uskutočňujú aj v ostatných členských štátoch. V spolupráci s vládami a Európskou prokuratúrou chcú prinútiť Európsku komisiu, aby odtajnila zmluvy na nákup vakcín za viac ako 70 miliárd eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko