Na hlavný obsah

Vodičov vo Zvolene čaká radikálna zmena. Problémová križovatka má byť čoskoro minulosťou

Križovatku menia na kruhový objazd.

Vodičov vo Zvolene čaká radikálna zmena. Problémová križovatka má byť čoskoro minulosťou
Križovatka, ktorá je vstupnou bránou do Zvolena, by mala byť čoskoro minulosťou. Foto: RTVS

Dlhodobo problémovú a nebezpečnú križovatku vo Zvolene zmenia na kruhový objazd. Dopravný uzol pri vstupe do mesta spôsobuje dlhé kolóny aj pravidelné kolízne situácie.

Problémová križovatka, ktorá je vstupnou bránou do Zvolena, by mala byť čoskoro minulosťou. Banskobystrický samosprávny kraj ju prebuduje na kruhový objazd. Projekt vyrieši hneď niekoľko problémov.

„Nerieši len samotnú kruhovú križovatku a jej prestavbu na turbo križovatku s piatimi vetvami, ale pribudnú chodníky, osvetlenie a bezpečné prechody pre chodcov, samozrejme, zrekonštruuje sa aj vozovka,“ uviedol predseda kraja za oblasť regionálneho rozvoja Ján Beljak.

Prestavbe problémovej križovatky vo Zvolene sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Križovatka spôsobuje problémy aj obyvateľom neďalekého Sliača, ktorí dochádzajú do Zvolena za prácou.

Vždy sa to tam zastavilo a nedalo sa pohnúť. Niekedy sa stálo 10-15 minút, kým niektorí šoféri, ktorí išli od Zvolena alebo od západu,“ priblížila primátorka Sliača Ľubica Balogová.

Náklady na realizáciu kruhovej križovatky vyčíslili na vyše jeden a pol milióna eur. „Financovanie kruhovej križovatky bude kombinované. Veľká časť pôjde z rozpočtu BBSK, ale bude to financované aj z európskych fondov,“ pokračoval Beljak.

„Mesto participovalo v tom, že pomohlo riešiť majetkovo-právne vysporiadanie a v roku 2021 odovzdalo to odovzdalo samosprávnemu kraju a je tu potom aj riešenie, že sme vychádzali v ústrety pri územnom pláne,“ dodal primátor mesta Zvolen Vladimír Maňka.

So začatím prác na výstavbe kruhovej križovatky ráta Banskobystrický samosprávny kraj najneskôr v júni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny