Na hlavný obsah

Vojna im vzala domov aj rodiny: Odídenci z Ukrajiny prídu aj o prechodný pobyt v prešovskej väznici

Priestory potrebujú pre väzňov.

Vojna im vzala domov aj rodiny: Odídenci z Ukrajiny prídu aj o prechodný pobyt v prešovskej väznici
Odídenci z Ukrajiny už viac ako dva roky bývajú v nevyužitých priestoroch prešovskej väznice. Foto: RTVS

Matky s deťmi, seniori aj nevyliečiteľne chorí. Odídenci z Ukrajiny už viac ako dva roky bývajú v nevyužitých priestoroch prešovskej väznice. Je ich tam viac ako 60, z toho 25 detí. Ich pobyt sa však v lete končí, priestory potrebujú pre väzňov. Odídenci nevedia, kam pôjdu.

Sú zraniteľní a odkázaní na pomoc. Na Ukrajine už nemajú svoj dom a vojna im vzala aj rodinu. Zúfalosť z vojny teraz strieda zúfalosť zo straty strechy nad hlavou.

Viacerí chorí seniori s rakovinou či ťažkým diabetom musia vyžiť zo 60 eur. Na komerčný nájom nemajú. Ich domovom je do augusta väznica, teda otvorené oddelenie.

„Osud týchto ľudí nám však nie je ľahostajný. Od apríla komunikujeme so zástupcami Slovenskej katolíckej charity, s ktorými spoločne hľadáme riešenie ubytovania tých, ktorí na konci augusta opustia priestory otvoreného oddelenia,“ priblížila hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

Situácii s Ukrajincami v Prešove sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Diana Murdziková:

Charita problém rieši

Slovenská katolícka charita potvrdila, že tento problém aktuálne rieši. Gréckokatolícka charita (GKCH) v Prešove cíti väčší tlak na hľadanie ubytovacích kapacít. Odídencov sprevádzajú aj pri obhliadkach nehnuteľností.

„Najmä zraniteľné skupiny, či už sú to seniori, ťažko zdravotne postihnuté osoby so svojím sprievodom a tiež matky s deťmi do troch rokov,“ uviedol koordinátor Centra podpory GKCH v Prešove Štefan Pacák.

Nájmy sú pre nich vysoké. Obsadené kapacity má aj Prešovský samosprávny kraj. „Aktuálne máme ubytovanú v Bardejove ešte 50-člennú skupinu matiek s deťmi,“ priblížila hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

Odídencom nevie pomôcť ani mesto

Dotknutým odídencom nevie pomôcť ani mesto Prešov. Domovy pre seniorov sú plné. „Nemáme ani internáty a rovnako nemáme dostupné ani žiadne nájomné byty. A pripravujeme list ministrovi spravodlivosti so žiadosťou nájsť riešenie pri takejto kritickej situácii,“ vysvetlil hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

„Mesto a samosprávny kraj by mali v spolupráci s poskytovateľmi sociálnych služieb hľadať vhodné priestory na ubytovanie utečencov,“ uviedol hovorca verejného ochrancu práv Branislav Gigac.

Budúci mesiac sa navyše skončí štátny program pomoci utečencom z Ukrajiny a na ulici sa môžu ocitnúť aj ďalší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny