Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Voľba predsedníctva a predsedu Európskeho parlamentu: V tajnom hlasovaní ho volia europoslanci

Počas jedného volebného obdobia sa preto v tejto funkcii vystriedajú dvaja predsedovia.

Voľba predsedníctva a predsedu Európskeho parlamentu: V tajnom hlasovaní ho volia europoslanci
Na snímke predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Foto: TASR/AP

Predsedníctvo Európskeho parlamentu sa skladá z jedného predsedu, 14 podpredsedov a päťčlenného kolégia kvestorov. Predseda EP je najvyšším predstaviteľom tejto inštitúcie. Do funkčného obdobia dlhého 2,5 roka ho volia europoslanci. Počas jedného volebného obdobia sa preto v tejto funkcii vystriedajú dvaja predsedovia.

Od 18. januára 2022 pôsobí na tomto poste maltská politička z Európskej ľudovej strany Roberta Metsolová. Jej nástupcu zvolia na prvej plenárnej schôdzi po eurovoľbách. Na zvolenie do funkcie je potrebná absolútna väčšina platných hlasov odovzdaných v tajnej voľbe.

Podpredsedovia môžu viesť rozpravy

Podpredsedovia europarlamentu vedú rozpravy plenárnych zasadnutí v prípade neprítomnosti predsedu alebo predsedníčky, ktorá na nich môže delegovať niektoré svoje povinnosti.

Funkciu jedného z podpredsedov v súčasnosti zastáva aj slovenský politik z hnutia Progresívne Slovensko Martin Hojsík. Vo funkcii nahradil Michala Šimečku, historicky prvého Slováka v tejto funkcii, po tom, ako sa po voľbách do Národnej rady SR rozhodol opustiť Európsky parlament.

Prvým podpredsedom EP je rakúsky politik Othmar Karas. Ďalšími politikmi vo funkcii sú Katarina Barley (Nemecko), Pina Picierno (Taliansko), Dita Charanzová (Česko), Pedro Silvia Pereira (Portugalsko), Ewa Kopacz (Poľsko), Jan-Christoph Oetjen (Nemecko), Marc Angel (Luxembursko), Roberts Zīle (Lotyšsko), Evelyn Regner (Rakúsko), Dimitrios Papadimoulis (Grécko), Rainer Wieland (Nemecko), Heidi Hautala (Fínsko).

Ďalší členovia Predsedníctva EP, Kvestori, dohliadajú na administratívne a finančné záležitosti, majú tiež poradné hlasy. Kolégium kvestorov má päť členov, ktorých tiež volia europoslanci na 2,5-ročné funkčné obdobie.

V súčasnosti tento post zastávajú Anne Sander (Rakúsko), Fabienne Keller (Francúzsko), Isabel Wiseler-Lima (Luxembursko), Marcel Kolaja (Česko), Victor Negrescu (Rumunsko).

Voľby do EP sa uskutočnia od 6. do 9. júna 2024. Na Slovensku si svojich zástupcov do europarlamentu budeme voliť v sobotu 8. júna. Volebné miestnosti budú občanom k dispozícii od 7.00 h do 22.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet