Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Volebná korupcia je vážne porušenie zákona. Ako a komu ju môžete nahlásiť, ak ste svedkom?

Je niekoľko možností, ako oznámiť volebnú korupciu.

Volebná korupcia je vážne porušenie zákona. Ako a komu ju môžete nahlásiť, ak ste svedkom?
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Korupcia v eurovoľbách môže mať ďalekosiahle dôsledky. Poškodzuje legitímnosť demokratického procesu a môže znížiť dôveru občanov v Európsku úniu. Ak voliči veria, že voľby nie sú spravodlivé, môžu byť napríklad menej ochotní zúčastniť sa na volebnom procese, čo vedie k nižšej volebnej účasti a ešte väčšej zraniteľnosti voči korupcii.

Ak je niekto svedkom tohto nelegálneho konania, mal by ho nahlásiť na príslušnom úrade. V tomto prípade môže zavolať na políciu či priamo na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA). Volebnú korupciu môžete hlásiť aj inému príslušnému orgánu, no konanie bude posunuté práve na NAKA. Korupciu definuje slovenský Trestný zákon.

Prevencii korupcie sa od roku 2017 venuje aj Úrad vlády (ÚV) SR a svedkovia môžu protiprávne konanie nahlásiť bezplatne na Antikorupčnej linke ÚV, na čísle zverejnenom na vládnom webe.

Ľudia sa môžu obrátiť aj na nadáciu Zastavme korupciu, a protiprávne konanie oznámiť im. Okrem toho poskytujú poradenstvo a dôkladný manuál, ako konať v prípade, ak sa stal niekto svedkom nie len volebnej korupcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko