Na hlavný obsah

Volebné moratórium: Vzťahuje sa aj na voľby do Európskeho parlamentu?

Eurovoľby sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna 2024.

Volebné moratórium: Vzťahuje sa aj na voľby do Európskeho parlamentu?
Ľudia stoja pod volebným transparentom pred Európskym parlamentom v Bruseli. Foto: TASR/AP

Volebná kampaň k voľbám do Európskeho parlamentu (EP) sa začala dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb, teda 10. februára 2024.

Podľa legislatívy sa kampaň končí 48 hodín predo dňom konania volieb, teda 5. júna 2024 o 23:59 h. Práve vtedy sa začína moratórium.

Moratórium znamená, že až do volebného dňa a počas neho je zakázané viesť kampaň aj informovať o kandidátoch v ich prospech či neprospech.

Zákon o volebnej kampani tiež spomína, že v čase 48 hodín predo dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania sa zakazuje zverejňovať výsledky volebných prieskumov a výsledky volebných ankiet.

Počas moratória majú kandidáti a politické subjekty zakázanú taktiež platenú politickú reklamu na sociálnych sieťach. Sponzorované príspevky sa počas neho ani nemôžu zobrazovať.

Bezplatné statusy sa za kampaň nepovažujú

Bezplatné statusy na sociálnej sieti sa za kampaň nepovažujú. Za volebnú kampaň sa považuje aj presun dopravných prostriedkov s kampaňovým vizuálom.

Bilbordy a volebné plagáty, ktoré politické subjekty vylepili počas volebnej kampane, nemusia pred začiatkom volebného moratória odstrániť.

Eurovoľby sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna 2024. Slováci si zvolia 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Kandidátnu listinu na voľby do EP podalo 23 strán a jedna koalícia. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko