Na hlavný obsah

Gruzínsky zákon o zahraničných agentoch vzniesol vlnu kritiky. USA zavádzajú nové obmedzenia

Vstup Gruzíncov do USA sa skomplikuje.

Gruzínsky zákon o zahraničných agentoch vzniesol vlnu kritiky. USA zavádzajú nové obmedzenia
Na videosnímke gruzínski poslanci sa bijú počas zasadnutia parlamentu v Tbilisi. Foto: TASR/AP

Spojené štáty zavedú nové vízové obmedzenia voči Gruzínsku. Dôvodom je kontroverzný zákon o zahraničných agentoch, ktorý podľa pozorovateľov obmedzí demokratické princípy v krajine. Kremeľ tvrdí, že USA vyvíjajú na Gruzínsko neprimeraný tlak. Proti zákonu protestovali desaťtisíce ľudí niekoľko týždňov tento aj minulý rok.

Vládna strana Gruzínsky zákon schválila, no prezidentka ho už vetovala. Neziskové organizácie bijú na poplach. „Máme nulovú podporu od štátu. Je to frustrujúce. Robíme totiž robotu, ktorú by mal robiť štát!“ upozornila riaditeľka psej neziskovky v Gruzínsku Sara Kemecsei.

Právna podpora pre nemajetných či ženy v núdzi nie je v krajine etablovaná. Aj tú nahrádzajú neziskové organizácie. Riaditeľke jednej z nich posprejovali dom heslami „zahraničná agentka“.

„Ak prelomia veto prezidentky, zavrieme. Máme byť označení ako organizácia so zahraničnými záujmami? Slúžime gruzínskej verejnosti a pomáhame našim ženám. Právne zastúpenie je veľmi drahé a ľudia si to často nemôžu dovoliť,“ reagovala vedúca ženskej organizácie Sapari Baia Pataraia.

Okrem stoviek mimovládnych organizácií v celej krajine sa zákon zameriava aj na nezávislé médiá. „Sme takmer na 100 percent financovaní zahraničnými darcami. Takže sme na 100 percent zahraniční agenti. Takto nás označuje vláda, ale vďaka tomu môžeme slobodne informovať, aj keď sa to politikom nepáči, keďže v októbri budú u nás voľby,“ uviedla šéfredaktorka spravodajského média Project 64 Maka Antidze.

Aký dopad má Gruzínsky zákon na medzinárodné vzťahy zisťoval v relácii RTVS Aktuálne :24 redaktor Matúš Oparty:

Podľa USA ide o „príručku z Moskvy“

Nové vízové povinnosti zavedené Washingtonom sa budú týkať jednotlivcov a ich rodinných príslušníkov, ktorí sú údajne zodpovední za podkopávanie demokracie a slobody v krajine.

„Schválený, no vetovaný zákon o zahraničných agentoch, si bohužiaľ myslím, je priamo podľa príručky z Moskvy,“ povedal minister zahraničných vecí v USA Antony Blinken.

Kremeľ naopak tvrdí, že sa Spojené štáty miešajú do suverénnych rozhodnutí krajiny. „Sme svedkami bezočivého zasahovania USA do záležitostí Gruzínska. Ak teraz Tbilisi a gruzínsky ľud podľahne tomuto vydieraniu, jednoducho ukáže, že sa s ním dá urobiť všetko,“ vyhlásila hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Ruska Maria Zakharová.

Gruzínska vláda sa obhajuje tým, že podobný zákon majú od roku 1938 aj v Spojených štátoch. Nestranní pozorovatelia hovoria, že zákon je oveľa bližšie k legislatíve prijatej Kremľom. Za zahraničných agentov označuje vládna strana len mimovládne organizácie financované z EÚ či USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet