Na hlavný obsah

Policajná inšpekcia navrhla obžalovať policajtov okolo Jána Čurillu. Obvinení sa podľa advokáta tešia na súd

Navrhol obžalovať siedmich obvinených policajtov.

Policajná inšpekcia navrhla obžalovať policajtov okolo Jána Čurillu. Obvinení sa podľa advokáta tešia na súd
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) ukončil prípad, mediálne známy ako čurillovci, návrhom na podanie obžaloby na siedmich obvinených policajtov. Informovala o tom hovorkyňa ÚIS Andrea Dobiášová.

„J.Č., P.Ď., Š.M., M.S., B.D., R.M. a P.S. sú obvinení z trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa. P.Ď. je okrem toho obvinený aj z trestného činu marenie úlohy verejným činiteľom,“ priblížila hovorkyňa.

Prípad ukončili po 2,5 roku. Počas vyšetrovania bolo podľa hovorkyne prepočutých osemtisíc hodín zvukového záznamu a spracovaných 15 spisových zväzkov so 6 678 stranami.

Právny zástupca obvinených Peter Kubina sa teší, že vec príde konečne na súd, ktorý ju nezávisle a nestranne vyhodnotí. „Presne tak, ako sa to stalo už pri rozhodovaní o väzbe v októbri 2021, pretože odvtedy sa dôkazná situácia vo veci menila iba ak v prospech obvinených policajtov,“ zhodnotil na sociálnej sieti. Po podaní a doručení obžaloby ju plánuje celú zverejniť spolu so stanoviskom.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ešte v októbri 2023 rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Obvinenia vzniesli voči Jánovi Čurillovi, Pavlovi Ďurkovi, Štefanovi Mašinovi, Milanovi Sabotovi, Branislavovi Dunčkovi, Róbertovi Magulovi a Petrovi Scholtzovi.

Návrhu na obžalobu pre tzv. čurillovcov sa v Správach RTVS venoval redaktor Jakub Horáček:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko