Na hlavný obsah

Vznikne deň na pamiatku genocídy v Srebrenici, schválilo Valné zhromaždenie OSN

Pripadá na 11. júl.

Vznikne deň na pamiatku genocídy v Srebrenici, schválilo Valné zhromaždenie OSN
Členky združenia Matky Srebrenice reagujú po tom, ako Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu. Foto: TASR/AP

Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok (23. 5.) schválilo rezolúciu o vyhlásení 11. júla ako medzinárodného dňa na pamiatku genocídy v Srebrenici v roku 1995. Návrh vyvolal kritiku Srbska a v radoch bosnianskych Srbov. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Za návrh predložený Nemeckom a Rwandou hlasovalo 84 členských krajín. Proti ich bolo 19 a 68 sa hlasovania zdržalo. Srbský prezident Aleksandar Vučič vo štvrtok upozornil, že schválenie tejto rezolúcie otvorí staré rany a vytvorí totálny politický zmätok.

Vraždenie v Srebrenici bolo vyvrcholením vojny v Bosne v rokoch 1992-95, ktorá vypukla po rozpade vtedajšej Juhoslávie a rozpútala nacionalistické vášne. Územné ambície v Bosne postavili tamojších Srbov proti dvom ďalším dominantným etnikám – Chorvátom a Moslimom.

Srbsko aj bosnianski Srbi popierajú, že by v Srebrenici došlo ku genocíde viac ako osemtisíc bosnianskych Moslimov, hoci to potvrdili dva súdy OSN. Rovnaký postoj zastáva aj pravoslávna cirkev v Srbsku, ktorá vraždenie v Srebrenici označuje za „zločin veľkého rozsahu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet