Na hlavný obsah

Z Britského múzea zmizli stovky predmetov. Londýnskej polícii pomáha s vyšetrovaním FBI

Boli údajne predané americkým kupcom.

Z Britského múzea zmizli stovky predmetov. Londýnskej polícii pomáha s vyšetrovaním FBI
Ilustračná snímka príslušníka americkej FBI. Foto: TASR/AP

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vyšetruje zmiznutie stoviek predmetov zo zbierok Britského múzea v Londýne, ktoré boli údajne predané americkým kupcom. Informovala o tom stanica BBC.

Agenti FBI uviedli, že londýnskej Metropolitnej polícii pomáhajú pri pátraní po 1 500 predmetoch, ktoré sa stratili alebo boli odcudzené. Zatiaľ bolo vrátených 626 z nich a ďalších 100 bolo objavených, no zatiaľ vrátené neboli.

FBI podľa BBC takisto pomohla pri návrate 268 predmetov predaných zberateľovi vo Washingtone, ktoré podľa múzea patria do jeho zbierok.

Ďalší z kupcov so sídlom v New Orleans pre BBC uviedol, že agent FBI ho prostredníctvom e-mailu požiadal o informácie o dvoch predmetoch, ktoré predtým kúpil na burze eBay.

Britské múzeum v marci začalo právne konanie voči svojmu bývalému zamestnancovi Petrovi Higgsovi za krádeže, poškodenie či predaj antických artefaktov na eBay. Higgs pracoval v oddelení zbierok z obdobia starovekého Grécka či Ríma a obvinenia odmieta.

Voči Higgsovi je vedené občianske konanie a v spojitosti s chýbajúcimi predmetmi neboli zatknuté či z trestného činu obžalované žiadne osoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet