Na hlavný obsah

Z. Čaputová: Politika má byť súťažou ideí a názorov a nie snahou o reputačnú likvidáciu oponenta

Ponuka na okrúhly stôl politických lídrov stále platí.

Z. Čaputová: Politika má byť súťažou ideí a názorov a nie snahou o reputačnú likvidáciu oponenta
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Situácia v spoločnosti sa za posledné roky posunula do priestoru, ktorý sa stal až nebezpečným, a útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) to len potvrdil. Pre diskusnú reláciu RTVS O 5 minút 12 to povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

„A tak politika vyzerať nemá. Politika má byť súťaž ideí, názorov v záujme hľadania najlepšieho riešenia pre krajinu, pre ľudí. A nie, aby sa názoroví oponenti navzájom reputačne likvidovali. A nebodaj pobádali iných ľudí vonku, aby útočili na názorového oponenta,“ uviedla prezidentka. Dúfa, že atentát na predsedu vlády pomôže politikom i spoločnosti spamätať sa.

Okrúhly stôl stále platí

Ponuka usporiadať okrúhly stôl s lídrami koaličných i opozičných strán, ktorý navrhla krátko po atentáte spoločne s jej nástupcom Petrom Pellegrinim, stále podľa nej platí. Rešpektuje však, že niektorí politickí hráči potrebujú viac času.

„To, čo je dôležité, je ten cieľ. A to je, aby slušný, vecný, korektný dialóg nastal alebo pokračoval. A menej dôležité je to, či sa naplní naše pozvanie. To znamená, že forma nie je tak dôležitá, ako zmysel alebo cieľ, ktorý bol tým sledovaný,“ zdôraznila hlava štátu.

To, akým spôsobom politici komunikujú, udáva aj tón v spoločnosti. Preto si myslí, že spoločné stretnutie koalície a opozície za jedným stolom by vyslalo signál, ktorý by bol pre spoločnosť užitočný.

„Je jasné, že máme s pánom Pellegrinim rôzne politické východiska, ale to vôbec nie je na prekážku toho, aby sme povýšili to, čo nás spája, nad to, čo nás rozdeľuje,“ vysvetlila prezidentka. Avizuje, že v posledných týždňoch, ktoré jej v Prezidentskom paláci zostávajú, ešte možno vyšle nejaké gestá podobného typu.

„Nemusíme poprieť sami seba, svoje názory, svoje hodnoty na to, aby sme s názorovým oponentom normálne komunikovali. Veď to k demokracií patrí. To, čo k nej nepatrí, sú osobné útoky, nenávistné útoky, dehumanizácia názorového oponenta,“

Ako sa k situácii postaví R. Fico?

Podľa Zuzany Čaputovej bude nepochybne dôležité, akým spôsobom sa k celej situácii postaví sám premiér a aký tón bude udávať v politike a spoločnosti.

„Samozrejme, je to veľmi dôležitý a v tejto situácii kľúčový hráč, vzhľadom na okolnosti, ktoré sa udiali. Ale nevytvárajme teraz vlastne nejaký tlak očakávaní na neho. Doprajme mu čas na to, aby sa zotavil,“ dodala.

Verí, že Slovensko smeruje k upokojeniu atmosféry a emócií v spoločnosti. To však podľa nej neznamená, že nenávistné útoky z politiky zmiznú. Praje si však, aby boli len okrajovým elementom. „Lebo nenávistné prejavy, osobné útoky a dehumanizácia nemajú byť súčasťou politickej práce,“ zdôraznila hlava štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko