Na hlavný obsah

Záchrana druhého piliera aj RTVS: Opozičný protest prilákal do centra Bratislavy tisícky ľudí

Na Námestí slobody sa zišlo zhruba štyritisíc ľudí.

Záchrana druhého piliera aj RTVS: Opozičný protest prilákal do centra Bratislavy tisícky ľudí
Na protest v Bratislave prišlo 2. mája asi štyritisíc ľudí. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V centre Bratislavy sa zišli ľudia na proteste za záchranu druhého piliera aj na podporu RTVS.
Zhromaždenie na Námestí slobody zvolalo Progresívne Slovensko (PS).

Na námestí v hlavnom meste sa zišlo približne štyritisíc ľudí. „Nechceme aby nám zobrali RTVS, aby nám cenzurovali veci, ktoré sa im nebudú páčiť,“ povedala jedna z účastníčok štvrtkového (2. 5.) protestu.

Z Námestia slobody v Bratislave, kde sa protest PS konal, sa do štúdia Správ RTVS prihlásila redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Kým nový zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) už vláda schválila, pri druhom pilieri zatiaľ ide len o vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Tieto peniaze by podľa neho štát mohol využiť, napríklad na výstavbu mostov.

I keď protest zvolalo PS samostatne, aj ostatné opozičné strany sa s myšlienkou zhromaždenia stotožňujú. Ich vzájomnú spoluprácu v parlamente hodnotia ako dobrú. Chcú urobiť všetko preto, aby predišli mocenskému ovládnutiu verejnoprávneho telerozhlasu a chcú na to využiť všetky prostriedky, ktoré v NR SR budú mať.

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH povedala, že si pri zákone o STVR vie predstaviť spoločnú iniciatívu podania podnetu na Ústavný súd. SaS zase zbiera podpisy pod vlastnú petíciu za zachovanie druhého piliera. Chce ich vyzbierať taký počet, aby sa ňou musela zaoberať NR SR.

„Berieme to ako folklór, pravidelnú vec, ktorú robia. Môžu protestovať, môžu demonštrovať, pokiaľ je to pokojný protest, je to ich právo,“ povedal predseda výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

SaS vyjadrila RTVS podporu

SAS vyjadrila podporu generálnemu riaditeľovi a zamestnancom RTVS. Podľa nich chce vláda zákonom docieliť iba to, aby na post Ľuboša Machaja dosadila svojho človeka.

Na podporu verejnoprávnej televízie podali hromadnú pripomienku, obrátili sa aj na Európsku komisiu. Ak nepomôže ani to, SaS sa chce obrátiť na Ústavný súd. Podľa koalície je SaS konšpirátorom a nemá právo vyjadrovať sa k zákonu.

„Sme jednoznačne presvedčení, že tento zákon a odvolanie takýmto spôsobom, ako navrhuje tento zákon zmenením názvu inštitúcie, zrušenie generálneho riaditeľa a rady ide absolútne proti novému EU aktu o slobode médií,“ povedal tímlíder SaS pre kultúru René Parák (SaS).

„Celá SaS je podľa môjho názoru proti duchu verejnoprávnosti. Je zodpovedná za to, že sa zrušili koncesionárske poplatky, je spoluzodpovedná za to, že bolo v roku 2012 vymenený riaditeľ takým spôsobom, akým bol vymenený. Keď Krajcer na hulváta vymenil riaditeľa a spojili televíziu a rozhlas,“ myslí si člen výboru NR SR pre kultúru Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko