Na hlavný obsah

Zákaz tranzitu nepomohol: Na hlavnom ťahu zo Žiliny sa denne tvoria rozsiahle kolóny. Pomôže jediná vec, tvrdia samosprávy

Samosprávy sa zhodujú, že situácii už môže pomôcť iba diaľnica.

Zákaz tranzitu nepomohol: Na hlavnom ťahu zo Žiliny sa denne tvoria rozsiahle kolóny. Pomôže jediná vec, tvrdia samosprávy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na hlavnom ťahu zo Žiliny do Kysuckého Nového Mesta sa denne tvoria rozsiahle kolóny. Vodiči si skracovali cestu cez priľahlú obec, tá však zakázala tranzit pre všetky vozidlá. Samosprávy sa zhodujú, že Kysuce odbremení jedine diaľnica.

Kolóny na hlavnom ťahu do Kysuckého Nového Mesta sa veľa vodičov snažilo obísť napríklad cez mestskú časť Oškerda. Zákaz tranzitu všetkých vozidiel im to však už neumožňuje. No viacerí skratku stále používajú.

Na problematickú dopravu na Kysuciach sa v Správach RTVS pozrel redaktor Martin Do:

„Ten prvý deň, keď tu stáli policajti, tak to aj bolo trochu cítiť. Ale odvtedy je to klasická prevádzka, ako keď tá značka nebola. Vodiči to úplne ignorujú,“ povedal obyvateľ mestskej časti Oškerda Štefan.

„Keď tam nie je každý deň policajt, tak ľudia veľmi radi porušujú tieto pravidlá a skracujú si cestu, čo neprispieva kľudu a pohode v meste,“ podotkol primátor mesta Kysucké Nové Mesto Marián Mihalda (nezávislý).

Na druhej strane hlavného ťahu do Kysuckého Nového mesta leží obec Rudinka so 400 obyvateľmi. Denne tadiaľto prejde 7-tisíc áut, ktoré sa vyhýbajú kolónam.

„Už nejaké podnety boli na to, aby sme skúsili niečo také ako v Oškerde, ale vzhľadom na to, že most vo Vraní dali z toho dôvodu, aby odľahčili 1/11, tak si myslí, že nepochodíme nikde,“ skonštatovala starostka obce Rudinka Slavka Koptáková (nezávislá).

Samosprávy sa zhodujú, že môže pomôcť diaľnica

Samosprávy sa zhodujú, že situácii už môže pomôcť iba diaľnica. „Kysuciam nepomôže nič iné, keďže je to úzke údolie a tečie tu rieka Kysuca, hlavná cesta, železnica a ten zvyšok je zastavaný, takže iné riešenie ako diaľnica neexistuje,“ povedal primátor mesta Kysucké Nové Mesto Marián Mihalda (nezávislý).

„D3 je v súčasnosti kľúčovou prioritou NDS. Pre celý región Kysúc predstavuje absolútne nevyhnutné dopravné riešenie. Práve preto v posledných mesiacoch príprava potrebných úsekov významným spôsobom akcelerovala. Vďaka tomu bude v najbližšej dobe vyhlásené aj verejné obstarávanie na prvý z troch úsekov,“ potvrdil hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Tomáš Ferenčák.

Samotná výstavba D3 by sa mala začať v roku 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny