Na hlavný obsah

Potrebujeme zmier, ale nie cez falošnú politickú korektnosť, napísal R. Kaliňák o stretnutí šéfov strán

Stav Roberta Fica je stále veľmi vážny.

Potrebujeme zmier, ale nie cez falošnú politickú korektnosť, napísal R. Kaliňák o stretnutí šéfov strán
Vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák. Foto: TASR/Ján Krošlák

Stredajší (15. 5.) útok na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), a aktuálna situácia v spoločnosti zrejme ovplyvnia aj prípravy na slávnostnú inauguráciu zvoleného kandidáta na prezidenta Petra Pellegriniho. Sľub zloží v sobotu, 15. júna na pravé poludnie.

V rovnaký deň v roku 2019, ho zložila aj súčasná hlava štátu Zuzana Čaputová. Prechádzala aj historickým centrom hlavného mesta, kde sa stretla s ľuďmi. Podobný scenár sa podľa experta na bezpečnosť podujatí zrejme nezopakuje.

Predseda vlády naďalej zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Absolvoval aj ďalší dvojhodinový chirurgický zákrok, informoval minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD). Dodal, že jeho stav je stále veľmi vážny, no je pri vedomí a je schopný rozprávať. Jeho stav je stabilizovaný.

Podľa riaditeľky nemocnice Miriam Lapuníkovej pri zákroku premiérovi odstránili nekrotické tkanivo. Ide pritom o štandardný postup, o ktorom sa rozhodlo na lekárskom konzíliu na základe CT vyšetrenia, ktoré Fico podstúpil.

Fico si z útoku pamätá podľa Pellegriniho všetko. Bezprostredne po atentáte bol totiž pri vedomí, píše TA3.

Prehľadali atetntátnikov byt

Atentátnika, ktorý v stredu (15. 5.) postrelil premiéra (Smer-SD) priviezli domov. Národná kriminálna agentúra v piatok (17. 5.) skoro ráno prehľadávala jeho byt v Leviciach, kde žil spolu s manželkou. Informáciu priniesol portál tvnoviny.sk. V byte sa zdržali niekoľko hodín, vyšetrovatelia a kriminalisti zaisťovali stopy.

Polícia útočníka obvinila z úkladnej vraždy s politickým motívom v štádiu pokusu. Hrozí mu 25 rokov až doživotie.

Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného muža. O návrhu na vzatie obvineného do väzby bude v sobotu (18. 5.) rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS). Informovala o tom hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Sledujte informácie o streľbe na R. Fica minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko