Na hlavný obsah

Zlodeji káblov spôsobili výpadok ropovodu smerujúceho z Maďarska na Slovensko

Okresná prokuratúra voči nim vzniesla obvinenie.

Zlodeji káblov spôsobili výpadok ropovodu smerujúceho z Maďarska na Slovensko
Prečerpávacia stanica ropovodu. Foto: AP Photo/MTI, Peter Komka

Okresná prokuratúra okolia Budína vzniesla obvinenie voči dvom mužom a jednej žene, ktorí ukradli časť kábla, ktorý zabezpečuje prevádzku ropovodu. Ten smeruje zo Slovenska do Maďarska. Hlavná prokuratúra Peštianskej stolice to uviedla pre agentúru MTI.

Traja páchatelia z mesta Fót, ležiaceho 20 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta, vyhľadávali detektorom kovov medené káble uložené v zemi na území Peštianskej stolice, ktoré sa následne snažili vykopať a ukradnúť.

Vo februári 2023 sa im podarilo detegovať priemyselný kábel v oblasti obce Alsónémedi. Pomocou ručného náradia vykopali káblové vedenie uložené v plastovej ochrannej rúre, z ktorého odrezali kus dlhý zhruba 20 centimetrov. Vykopanú jamu nezasypali.

Niekoľkohodinová porucha

Páchatelia prestrihnutím kábla spôsobili niekoľkohodinovú poruchu v elektronickom systéme koordinácie prepravy ropy zo Slovenska do Maďarska, čo malo za následok dočasné prerušenie prepravy ropy.

Úplné obnovenie činnosti ropovodu trvalo niekoľko dní. Náklady na odstránenie škody spôsobenej odrezaním a krádežou kábla v hodnote 3 000 forintov (necelých osem eur) dosiahli takmer štyri milióny forintov (okolo 10-tisíc eur).

V marci 2023 sa trojica pokúsila odcudziť kábel aj pri obci Pilismarót, avšak policajti páchateľov prichytili pri čine.

Prokuratúra obvinila páchateľov z prečinu marenia prevádzky podniku verejného záujmu a krádeže, uvádza sa v oznámení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet