Na hlavný obsah

Zmier medzi stranami je potrebný, inak sa ohrozí ďalšie fungovanie krajiny, tvrdia bývalí politici

Podľa politológa mohli Z. Čaputová a P. Pellegrini spraviť viac.

Zmier medzi stranami je potrebný, inak sa ohrozí ďalšie fungovanie krajiny, tvrdia bývalí politici
Zľava Béla Bugár, Marek Maďarič a Peter Weiss. Foto: RTVS

Zámer prezidentky Zuzany Čaputovej a novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho, aby sa koalícia a opozícia stretli za jedným stolom, zatiaľ nevyšiel. Bývalí politici hovoria, že zmier treba. Inak môže byť ďalšie fungovanie krajiny problematické.

Okrúhly stôl s politickými stranami mohol zmierniť napätie. Chýbal by však hlavný článok, a to premiér Róbert Fico. „To je ten človek, ktorý udá tón a bude tou najkľúčovejšou osobnosťou. Či to bude tón podanej ruky, hľadania spolupráce alebo niečoho iného,“ povedal exminister kultúry Marek Maďarič.

Ak by pri stretnutí za okrúhlym stolom malo dôjsť k hádkam, podľa politológa by nemal zmysel.

„Pani prezidentka aj budúci prezident pán Pellegrini mali spraviť viac, aby sa toto stretnutie udialo. Nenechať to len tak na výhovorku, že vlastne keď tam bude Matovič, nebudeme tam. Pokojne mohli povedať, že Matovič tam nebude a mohli si dať to stretnutie,“ vysvetlil politológ Samuel Abrahám.

Reakcie bývalých politikov na aktuálnu politickú situáciu si môžete pozrieť v reportáži redaktorky Andrey Škutovej zo Správ RTVS:

Konflikty badať od roku 2010

Podľa bývalých politikov nie sú konflikty medzi politickými stranami novinkou. Badať ich už od roku 2010.

„Do parlamentu sa dostali politici, ktorí zistili, že pre ich priaznivcov je dobré, keď budú počúvať, ako obviním toho druhého, že je mafián či korupčník. Zabudli však na to, že len orgány činné v trestnom konaní a súdy povedia, ktorý je vinný a kto nie. Politik nemôže niekoho obviňovať,“ povedal bývalý predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

„Odvtedy sa akoby hľadáme. Aký štýl a aký obsah by sme mali dať politike tak, aby ľudia mali pocit, že im politika slúži a nie oni jej. To nejde zreparovať z jedného dňa na druhý,“ priblížil bývalý predseda parlamentu a bývalý predseda KDH Pavol Hrušovský.

Hľadanie spoločných tém

Vyslúžilí politici odporúčajú hľadať v rámci koalície a opozície spoločné témy. „Nevulgarizovať politiku a zabudnúť už na to, že politiku budeme riešiť v uliciach,“ dodal Bugár.

„Aby sme sa navzájom neosočovali, nenadávali si, ale aby politika nadobudla novú kvalitu. Potrebujeme modernizovať Slovensko, riešiť klimatickú krízu. Spoločnosť by mala byť súdržná a politické elity by mali mať rešpekt. Mali by sa správať tak, aby aj tí voliči, ktorí volili opozíciu, v nich videli svoju vládu,“ uviedol bývalý diplomat a podpredseda parlamentu Peter Weiss.

Politológ upozorňuje, že je dôležité obmedziť aj posielanie si negatívnych odkazov cez sociálne siete. Medzi ľuďmi sa takáto komunikácia normalizuje a môže viesť k ďalším nebezpečenstvám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko