Na hlavný obsah

Známe kúpalisko v Leviciach už nechce byť odkázané na počasie, pripravuje zásadné zmeny

Znamenalo by to viac rekreantov aj dlhšiu sezónu.

Známe kúpalisko v Leviciach už nechce byť odkázané na počasie, pripravuje zásadné zmeny
Kúpalisko Margita-Ilona v Leviciach. Foto: RTVS

Kúpalisko Margita-Ilona v Leviciach už nechce byť odkázané na počasie. Pripravuje projekt na geotermálny vrt. Voda z neho by mala mať teplotu okolo 35 stupňov Celzia. Znamenalo by to viac rekreantov aj dlhšiu sezónu.

Kúpalisko Margita Ilona je pre verejnosť otvorené iba počas leta. Do areálu príde ročne zhruba 45-tisíc rekreantov. Kúpalisko aj s kempingom s 250 lôžkami ročne na tržbách zarobí okolo 180-tisíc eur.

„Keby bolo bez kempingu, bez ubytovania, tak by jednoducho nemohlo fungovať tak, ako fungujeme doteraz, bez dotácie. Keby to bolo len kúpalisko, tak by to neprežilo ekonomicky,“ ozrejmil konateľ Spoločnosti Margita-Ilona Ján Lacek.

Novým plánom známeho kúpaliska v Leviciach sa v Správach RTVS venovali redaktori Marína Opálková a Miroslav Lyko:

Prevádzkovateľ aj mesto Levice, ako vlastník kúpaliska, predpokladajú, že viac ľudí by prilákal sedací bazén s termálnou vodou. Hovoria, že na nový vrt bude čoskoro všetko pripravené.

„Tento zámer by značne pomohol ekonomike a prevádzke kúpaliska a taktiež by nám umožnil predĺžiť prevádzku,“ uviedla hovorkyňa Levíc Daniela Trňanová.

Teplejšia voda, dlhšia sezóna

V bazénoch majú termálnu vodu aj teraz, má 25 stupňov, a to je podľa prevádzkovateľa areálu málo. Vďaka novému vrtu by mohli mať vodu o desať stupňov teplejšiu.

„Na lokalite sme vykonali v roku 2018 geofyzikálny prieskum, ktorý viedol k predpokladu, že by bolo možné zachytiť geotermálne vody hlbšieho obehu,“ priblížil geológ Martin Šujan.

Vrt bude stáť jeden a pol milióna eur. Či to radnica zaplatí, rozhodnú mestskí poslanci. Geotermálny vrt urobili v roku 2008 na kúpalisku v Nesvadoch pri Nových Zámkoch. O jedenásť rokov neskôr otvorili vynovený areál s celoročnou prevádzkou.

„Voda vyviera ako 62-stupňová, samozrejme, že do bazénov sa nedostáva o tejto teplote. Využívame zvyškové teplo na teplú úžitkovú vodu. My si zarobíme na seba a zatiaľ čísla sú také upokojujúce,“ povedal riaditeľ mestskej spoločnosti Thermál Nesvady Attila Decsi.

Geotermálny vrt je podľa geológa technologicky najnáročnejšou etapou prieskumu. Jednoduchšie je už potom vybudovanie produktovodu, ktorým privedú vodu až do areálu kúpaliska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny