Na hlavný obsah

Zomrela svetoznáma slovenská operná diva Ľubica Rybárska

Pôsobila ako sólistka opery, ale aj ako pedagogička.

Zomrela svetoznáma slovenská operná diva Ľubica Rybárska
Ľubica Rybárska Foto: TASR/SND - Robo Hubač

Zomrela svetoznáma slovenská operná diva Ľubica Rybárska. Pôsobila ako sólistka opery Slovenského národného divadla, ale aj ako profesorka na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Sopranistka Ľubica Rybárska sa narodila 13. júla 1958 v Martine. Vyštudovala spev na Konzervatóriu v Žiline a na Vysokej škole múzických umení v Bratislave u prof. Viktórie Stracenskej. Po štúdiách začala svoju spevácku kariéru v roku 1983 ako členka Opery Slovenského národného divadla.

V roku 1988 sa vo Philadelphii (USA) stala víťazkou Medzinárodnej speváckej súťaže Luciana Pavarottiho. Vtedy sa jej kariéra začala prudko rozvíjať, najmä pozvaním Pavarottiho k spolupráci do philladelphskej opery. Práve tam v apríli 1989 spoločne účinkovali v predstaveniach Verdiho opery Luisa Miller.

Týmto sa jej otvorila cesta na významné svetové operné scény v Zürichu, Paríži, Madride, Mníchove, Turíne, Ríme, Salzburský festival a iné. Výpočet všetkých medzinárodných úspechov Ľubice Rybárskej je veľmi dlhý.

Z jej repertoáru sú najznámejšie Katrena v Suchoňovej Krútňave, Santuzza v Mascagniho Sedliackej cti, Abigail vo Verdiho Nabucco, Rusalka a Cudzia kňažná v Dvořákovej Rusalke, Líza v Čajkovského Pikovej dáme, Leonora vo Verdiho Trubadúrovi, Alžbeta vo Verdiho Donovi Carlosovi, Floria Tosca v Pucciniho Tosce, Verdiho Aida, Lady Macbeth vo Verdiho Macbethovi alebo Amélia vo Verdiho Maškarnom bále.

Sopranistka spolupracovala tiež s domácimi a zahraničnými rozhlasovými a televíznymi spoločnosťami a v roku 1997 vyšlo jej profilové CD s opernými áriami talianskych autorov. Nahrala taktiež vianočné CD pod názvom „Búvaj dieťa krásne“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko