Na hlavný obsah

Zuzana Čaputová si získala môj rešpekt, vyhlásil rakúsky prezident Van der Bellen

Hlavy štátov sa sa stretli v rakúskom zámku Schloss Hof.

Zuzana Čaputová si získala môj rešpekt, vyhlásil rakúsky prezident Van der Bellen
Zuzana Čaputová a prezident Rakúska Alexander Van der Bellen si podávajú ruky počas stretnutia na zámku Schloss Hof. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zuzana Čaputová pokračuje vo svojich rozlúčkových cestách, v stredu (29. 5.) cestovala za svojím rakúskym partnerom Alexandrom van der Bellenom do jeho domoviny. Štátnici ocenili spoluprácu v oblasti klímy, či ekonomiky.

V spoločnom vyhlásení dominovala téma atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) spred dvoch týždňov, a teda aj bezpečnostná situácia v celom regióne.

Stretnutiu Zuzany Čaputovej a Alexandra Van der Bellena sa v Správach RTVS venovala redaktorka Viktória Bellová:

Slovenská prezidentka po Ukrajine pokračovala v rozlúčkových cestách na rakúsky zámok Schloss Hof. Na rozdiel od Zuzany Čaputovej Alexander Van der Bellen minulý rok začal svoj druhý mandát v prezidentskom poste. Ocenil blízku spoluprácu so slovenskou prezidentkou v tom predchádzajúcom.

„Zuzana Čaputová si získala môj rešpekt. Veľa tém nás spája vrátane klímy či spoločnej zjednotenej Európy. Na konci vášho mandátu ste zažili hrozný atentát na vášho premiéra. Činom však vždy predchádzajú slová. Musíme urobiť všetko preto, aby sa špirála nenávisti vôbec nerozkrútila,“ povedal Van der Bellen.

Aj rakúske médiá, ako je Volksblatt či Puls 24, si všímajú to, že stretnutie hláv susedných krajín sa odohralo v tieni atentátu na premiéra Roberta Fica spred dvoch týždňov. Tunajší novinári dodávajú, že o upokojenie rozdelenej spoločnosti sa snaží najmä prezidentka Zuzana Čaputová. Označujú ju ako liberálnu a proklimatickú.

„Tieto dobré vzťahy, spolupráca a solidarita sa ukázali ako kľúčové v krízach, ktorým čelíme alebo sme v nedávnej minulosti čelili. Či už ide o krízu COVIDU-19, migračnú krízu alebo bezpečnostnú krízu po vpáde Ruska na Ukrajinu, ale zároveň aj s polarizáciou a fragmentáciou spoločnosti, ktoré spomínal aj pán prezident,“ dodala Zuzana Čaputová.

Alexander Van der Bellen za tieto snahy Zuzane Čaputovej odovzdal štátne vyznamenanie. Veľkú hviezdu čestného významu za zásluhy o Rakúsku republiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny