Na hlavný obsah

Zviazané ruky a kroje: Umelci a aktivisti protestovali proti zmenám vo Fonde na podporu umenia

Pred NR SR sa ich zišlo približne 250.

Zviazané ruky a kroje: Umelci a aktivisti protestovali proti zmenám vo Fonde na podporu umenia
Umelci a aktivisti sa protestu zúčastnili v krojoch alebo so zviazanými rukami. Foto: RTVS

Pred Národnou radou (NR) SR sa zhromaždilo približne 250 aktivistov a umelcov. Na protest proti novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU) mali niektorí ruky zviazané povrazmi, ďalší prišli v krojoch.

Proti návrhu minulý týždeň vystúpili dvaja poslanci Hlasu-SD Ľubica Laššáková a Roman Malatinec. Ich stranícki kolegovia ich však v kritike nepodporili a za zákon pravdepodobne zahlasujú. Poslanci budú hlasovať o zákone o 17.00 hodine.

„Nechceme vytvárať konflikty, len sme prišli vyjadriť, že sa nám nepáči, že sa to politizuje. Prišli sme z regiónov, to nie je len o Bratislave,“ uviedla jedna z protestujúcich. Dodala, že spôsob, akým fond pracoval doteraz, bol funkčný a transparentný. To by sa podľa nej mohlo zmeniť politickými nomináciami do Rady FPU.

Protest pred NR SR monitorovali v relácii Aktuálne :24 aj štáby RTVS:

Ďalšia z protestujúcich podotkla, že motívom demonštrácie sa stali kontinuálne pokusy o politické ovládnutie kultúry. „Kultúra je zdieľanou hodnotou. Preto tu stojíme, preto kričíme z ulíc, organizujeme protesty, píšeme vyhlásenia a snažíme sa aktivizovať kultúrnu obec, aby vyjadrovala svoje stanoviská k riadeniu kultúry a kultúrnym politikom,“ priblížila.

Ovládnutie kultúry a politické a neodborné rozhodovanie o tom, ktoré umenie štát podporí, a ktoré nie, označil ďalší z demonštrantov za „totalitné praktiky“. Spomenul aj politické nominácie do rady fondu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko