Na hlavný obsah

A. Danko: Demokraticky máme právo schváliť si zákony, aké navrhneme. To je šokujúca veta, reaguje M. Dubéci

V relácii Sobotné dialógy sa rozprávali aj o lex atentáte.

A. Danko: Demokraticky máme právo schváliť si zákony, aké navrhneme. To je šokujúca veta, reaguje M. Dubéci
Martin Dubéci (PS) a Andrej Danko (SNS) v Sobotných dialógoch. Foto: RTVS

Líder koaličnej SNS Andrej Danko v RTVS zdôraznil, že vládna koalícia, do ktorej okrem SNS patrí aj Smer-SD a Hlas-SD, získala vo voľbách nadpolovičnú väčšinu a demokraticky má právo schváliť zákony, aké navrhne.

„Diskutujeme s opozíciou, ale máme právo si schváliť zákony, aké si navrhneme,“ povedal v relácii RTVS Sobotné dialógy podpredseda parlamentu. Predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci označil túto vetu za šokujúcu. Pripomenul, že existujú nezávislé inštitúcie a úlohou politikov je ich nechať fungovať.

Po tom, ako sa predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini stal prezidentom SR, vznikla podľa Danka nevyvážená situácia. Ocenil, ako sa nový prezident Peter Pellegrini chopil svojej pozície. Dodal však, že Hlas má v mnohých veciach silnejšie pozície ako Smer-SD, ktorý voľby vyhral.

„Vnímam odkaz Hlasu, ale Hlas sa nemôže tváriť, že čo je tvoje, je aj moje, a čo je moje, do toho ťa nič. Hlas sa niekedy v tých situáciách tak správa ale som presvedčený, že najdôležitejšie je, aby sa Pellegrini, prezident, porozprával s premiérom Ficom a my kompromis nájdeme,“ uviedol Andrej Danko.

Reportáž z relácie do Správ RTVS pripravila redaktorka Monika Maťová:

„Už tretí mesiac sa musíme zaoberať tým, kto bude predseda Národnej rady. Prišla tu politická sila, ktorá hovorila, že vedia riadiť štát a oni ani nevedia obsadiť druhú najvyššiu ústavnú funkciu,“ kritizoval Dubéci. Podľa Danka predseda parlamentu v tejto fáze nikoho nezaujíma. Podotkol, že kým nebude jasná dohoda o tom, kto bude predsedom, tak hlasovanie nepríde na rad.

Lex atentát

Podpredseda parlamentu avizoval, že „lex atentát“ zákonov bude viac. „V druhom kole sa budeme zaoberať tým, čo poškodilo vzťahy medzi politikmi. Prídu nové zákony o ochrane digitálnej stopy, ochrane v online priestore. Všetko, čo poškodzuje ľudské vzťahy, musíme riešiť,“ uviedol Danko.

Podľa Dubéciho tu mal byť zákon, ktorý bude naozaj riešiť bezpečnosť krajiny. „Namiesto toho, sú tu opatrenia na obmedzenie slobody a potom jedna renta, o ktorej sa môžeme baviť. Čo má ale renta s bezpečnosťou krajiny,“ pýtal sa.

„Politici majú právo na určitú formu ochrany. Zároveň majú povinnosť trpieť vyššiu formu kritiky. Nemám pocit, že by tu bol nejaký zásadný problém s tým, že by tu politici boli osočovaní. Čo z tohto má človek? Prepadáme sa vo všetkých tabuľkách v ktorých sme. Je málo vecí, na ktoré tu môžeme byť v poslednej dobe hrdí. Namiesto toho, aby sme sa zaoberali tým, čo tu nefunguje, tým čo trápi ľudí, sa tu ideme zaoberať tým, čo trápi politikov,“ dodal Dubéci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko