Na hlavný obsah

Ak budete počas konania volieb do Európskeho parlamentu na dovolenke v zahraničí, voliť nemôžete

V eurovoľbách kandiduje 22 strán a jedna koalícia.

Ak budete počas konania volieb do Európskeho parlamentu na dovolenke v zahraničí, voliť nemôžete
Obálka určená na zaslanie hlasovacích lístkov zo zahraničia v rámci hlasovania vo voľbách. Foto: SITA/Diana Černáková

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna 2024. V eurovoľbách kandiduje 22 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť 15 europoslancov na obdobie piatich rokov.

Voľba zo zahraničia nie je možná

Ak budete počas konania eurovolieb na dovolenke v zahraničí, tak hlasovanie nie je možné. V júnových eurovoľbách si občania nemôžu voliť slovenských europoslancov zo zahraničia ani poštou.

Volič môže voliť iba na území Slovenskej republiky vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný alebo v ktoromkoľvek volebnom okrsku na základe hlasovacieho preukazu.

Ak budete dovolenkovať na Slovensku, hlasovať môžete

Ak sa však rozhodnete dovolenkovať na Slovensku a budete sa nachádzať mimo trvalého pobytu, tak si môžete požiadať o hlasovací preukaz a voliť kdekoľvek v krajine.

Volič môže požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu osobne najneskôr posledný pracovný deň pred konaním volieb (čiže 7. júna 2024) v úradných hodinách obce. Obec vydá hlasovací preukaz bezodkladne.

O hlasovací preukaz sa dalo požiadať aj listom alebo emailom. To však bolo možné najneskôr do 20. mája 2024.

Ako voliť?

Volič musí po príchode do volebnej miestnosti preukázať okrskovej volebnej komisii svoju totožnosť predložením občianskeho preukazu alebo pobytového preukazu občana Európskej únie. V prípade, ak voličovi vydali hlasovací preukaz, predloží aj ten. Volebná komisia mu ho odoberie.

Volič, ktorý nemá trvalý pobyt na území SR a ani na území iného členského štátu Európskej únie a dostavil sa v deň konania volieb do volebnej miestnosti, preukáže svoju totožnosť predložením slovenského cestovného dokladu (pasu) a súčasne okrskovej volebnej komisii predloží čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine, ktorého vzor ministerstvo vnútra zverejnilo na svojej webovej stránke.

Na jednom z hlasovacích lístkov môže volič vyznačiť odovzdanie prednostného hlasu zakrúžkovaním poradového čísla najviac u dvoch kandidátov. Potom hlasovací lístok vloží volič do obálky a následne do volebnej schránky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko