Na hlavný obsah

Ak je ponuka brigády príliš dobrá, zrejme bude podvodná. Odborníci radia, ako neskončiť v pasci

Upozorňujú aj na obchodovanie s ľuďmi.

Ak je ponuka brigády príliš dobrá, zrejme bude podvodná. Odborníci radia, ako neskončiť v pasci
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Mnoho mladých ľudí si v lete hľadá brigádu v zahraničí s vidinou lepšieho platu. S takouto prácou sa spájajú aj viaceré riziká. Od nedodržania dohodnutých podmienok až po obchodovanie s ľuďmi.

Všetky lákavé pracovné ponuky treba preveriť a dôkladne si preštudovať dohody o brigáde. „Na Slovensku si tieto informácie môže overiť cez webové sídlo Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). V zahraničí odporúčame obrátiť sa na miestne príslušné verejné služby zamestnanosti,“ uviedla hovorkyňa ÚPSVaR Iveta Dorčáková.

„Treba si overiť zamestnávateľa, kde by som mal ísť pracovať do zahraničia, ubytovanie, či vôbec existuje, aké sú tam referencie. Zároveň neprijímať v žiadnom prípade nelegálnu prácu, čiže žiadnu nelegálnu ponuku bez papiera bez zmluvy, a tak ďalej,“ vysvetlil riaditeľ odboru prevencie kriminality Jozef Halcin.

Letným brigádam v zahraničí sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Miriam Čerešníková:

Podľa Halcina sú prvými znakmi podvodnej ponuky sľubovanie vysokého platu a nekonkrétnosť. „Tam nie sú veľmi konkrétne údaje o ničom. Čiže dokonca ani o tom, kto je konkrétna firma, kde tá konkrétna firma pôsobí, kde budeme ubytovaní, a podobne,“ dodal.

Obchod s bielym mäsom

Jednou z hrozieb brigády v zahraničí je aj obchodovanie s ľuďmi. Môže mať formu nútenej prostitúcie, pracovného a sexuálneho vykorisťovania, núteného sobáša alebo žobrania.

,,Slovenská polícia eviduje ako najfrekventovanejšie štáty, kde sa vykonáva vykorisťovanie obetí obchodovania s ľuďmi Nemecko, Rakúsko, Írsko, Veľkú Britániu, Taliansko, Holandsko, Švajčiarsko a Dánsko,“ priblížila Zuzana Hrabovská z odboru prevencie a komunikácie Prezídia Policajného zboru.

Ak sa obetiam podarí uniknúť, mali by vyhľadať školu, nemocnicu či akýkoľvek úrad alebo policajnú stanicu. „V prípade, ak neovládajú jazyk, nevadí, stačí vojsť do takýchto budov kričať základné slová help a podobne,“ uzavrel Halcin.

Na vyhľadávanie brigád v zahraničí je vhodná stránka eures.sk, kde sú zverejnené overené ponuky pracovných miest. Základné informácie sa dajú získať aj na bezplatnej národnej linke pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika