Na hlavný obsah

Ak ste požiadali o odklad daňového priznania, čas sa vám kráti. Daň z príjmu treba zaplatiť do konca júna

Ak nemáte dosť peňazí, môžete si daň rozdeliť na splátky.

Ak ste požiadali o odklad daňového priznania, čas sa vám kráti. Daň z príjmu treba zaplatiť do konca júna
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Povinnosť podať priznanie k dani z príjmu sa blíži. Týka sa to tých, ktorí si odložili termín na podanie daňového priznania o tri mesiace. Daňová poradkyňa pripomína, že daň z príjmu treba nielen priznať, ale aj zaplatiť.

Ak podnikatelia do konca marca nestihli priznať daň z príjmu alebo nemali dosť peňazí na zaplatenie dane, povinnosť si už čoskoro musia splniť.

„Lehota na podanie predĺžených daňových priznaní tento rok plynie do prvého júla. Znamená to, že v tento deň môže daňovník podať daňové priznanie za rok 2023. A do konca dňa musí aj uhradiť súvisiacu daň,“ ozrejmila daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová.

Dani z príjmu sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

„Ak daňovníkovi, ktorý si predĺžil lehotu na podanie daňového priznania, vznikne preplatok na dani, finančná správa mu ho vráti najneskôr do 10. augusta,“ uviedla hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Drahomíra Adamčíková.

Ak vám vyšla vysoká daň a nemáte dosť peňazí, čím skôr kontaktujte daňový úrad. „V tomto prípade môže napríklad požiadať o platenie dane v odloženom termíne alebo daň v splátkach,“ dodala Oravcová.

Podľa finančnej správy daňovníci podajú celkovo takmer 1,3 milióna priznaní k dani z príjmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika