Na hlavný obsah

Aké sú benefity a úskalia cestovania na dovolenku autom? Odborník radí, pozrieť si pravidlá premávky v danej krajine

Čo sa týka ekonomického aspektu, tak si treba zvážiť, koľko ide ľudí.

Aké sú benefity a úskalia cestovania na dovolenku autom? Odborník radí, pozrieť si pravidlá premávky v danej krajine
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

S prichádzajúcim letom štartuje aj hlavná dovolenková sezóna Slovákov, z ktorých mnohí plánujú vycestovať do zahraničia. Poznanie, voľnosť, ale aj nižší rozpočet. To sú často benefity cestovania vlastnou dopravou.

Nanešťastie, s autami sa niekedy spájajú aj zápchy, a pri veľkej spotrebe paliva aj vysoké výdavky za benzín.

„Najväčším benefitom je voľnosť a to, že netreba využívať autopožičovne. Do auta vieme zbaliť viac vecí, ako do lietadla, kam si napríklad nezoberiete paddleboard či čln,“ upozorňuje odborník na vozidlá Vladimír Guštafík.

Čo sa týka ekonomického aspektu, tak si treba zvážiť, koľko ide ľudí. „Do auta môžete naložiť celú rodinu. Pri prepočtoch už nad troch ľudí cesta autom dáva zmysel,“ hovorí odborník.

Rizikom cestovania autom sú zápchy. „Ideálne je cestovať v časoch, kedy nie je dopravná špička. Treba sa pripraviť, že cesta môže trvať oveľa dlhšie ako by mala,“ skonštatoval.

Guštafík pripomína, že pred dlhšou cestou treba skontrolovať technický stav vozidla a pozrieť si pravidlá cestnej premávky krajiny, do ktorej ideme. „Napríklad keď idete autom do Španielska, tak nemôžete šoférovať bez trička a bosí,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko