Na hlavný obsah

Američanov znepokojilo dianie v Maďarsku: Hovoria o „drakonických krokoch“ vlády

Pokusy maďarskej vlády sú podľa USA v rozpore s demokratickými princípmi.

Američanov znepokojilo dianie v Maďarsku: Hovoria o „drakonických krokoch“ vlády
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vo štvrtok (27. 6.) označili maďarský zákon na ochranu suverenity za protidemokratický. Reagujú tak na vyšetrovanie dvoch protikorupčných organizácií, ktoré spustil Úrad na ochranu suverenity (SPO). Informuje o tom správa agentúry Reuters.

Zákon prijatý v decembri 2023 zakazuje zahraničné financovanie strán alebo skupín kandidujúcich vo voľbách. V prípade porušenia hrozí ich predstaviteľom až trojročné väzenie. SPO preto začal v utorok vyšetrovanie maďarskej pobočky protikorupčnej organizácie Transparency International a internetového investigatívneho portálu Atlatszo.hu, ktorý sa zameriava na vyšetrovanie korupcie.

Podľa prešetrovaných obvinení sa maďarská pobočka Transparency International zapája do činností financovaných pomocou „dotácií zo zahraničia“, ktoré „ovplyvňujú rozhodnutia voličov“.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení vyjadrilo „hlboké znepokojenie“ z vyšetrovania a hovorí o „drakonických krokoch“.

„Pokusy maďarskej vlády prenasledovať, zastrašovať a trestať nezávislé organizácie sú v rozpore s princípmi demokratického riadenia vychádzajúceho z právneho štátu,“ zdôraznilo ministerstvo. „Zákon ohrozuje každú krajinu, podnikateľský subjekt či osobu, ktorá s ním bude mať dočinenia,“ doplnilo.

Postup kritizuje aj skupina odborníkov na ústavné právo z Rady Európy, ktorí hovoria o „mrazivých dôsledkoch“ na slobodnú a demokratickú diskusiu v Maďarsku.

Európska komisia (EK) začala vo februári v súvislosti s touto legislatívou právne konanie voči Budapešti pre porušenie práva Európskej únie. Zákon podľa nej podkopáva demokratické hodnoty a základné práva stanovené Úniou. Maďarská vláda tieto obvinenia odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet