Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Andrej Danko kritizuje zbytočné úrady: Dva z nich chce spojiť a ďalší zrušiť

S koaličnými partermi o tomto zámere ešte nerokoval.

Andrej Danko kritizuje zbytočné úrady: Dva z nich chce spojiť a ďalší zrušiť
Predseda SNS a podpredseda NR SR Andrej Danko. Foto: RTVS

Predseda SNS Andrej Danko chce spojiť Úrad pre verejné obstarávanie s Protimonopolným úradom. Podľa neho je na Slovensku množstvo úradov zbytočných a neefektívnych. Preto navrhol aj zrušenie Rady pre štátnu službu. S koaličnými partermi zatiaľ o konkrétnych krokoch nehovoril.

Po Rade pre štátnu službu, Rade pre mediálne služby naznačil predseda SNS Andrej Danko ďalšie zoštíhľovanie v štátnych inštitúciách. Zlúčiť chce Úrad pre verejné obstarávanie a Protimonopolný úrad.

„Myslím, že v Čechách to dobre funguje. Je tam úrad na ochranu hospodárskej súťaže a obidve tieto oblasti sa dajú subsumovať do tohto nového úradu. Očakávam skĺbenie činnosti, efektívnejšiu činnosť,“ vysvetlil podpredseda parlamentu.

Návrhu Andreja Danka spojiť Úrad pre verejné obstarávanie s Protimonopolným úradom sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

S koaličnými partermi však o tomto zámere ešte nerokoval. „Nekomentujem to, čo sa prejednáva na koaličnej rade v zmysle dohody troch politických strán. Ale toľko môžem povedať, že na poslednej koaličnej rade sa zatiaľ takéto témy neriešili,“ priblížil poslanec za Smer-SD Tibor Gašpar.

„Treba urobiť reformu, na viacerých úrovniach, pretože máme tu viacero takýchto organizácii, ktoré robia podobnú činnosť. Možno je na mieste hľadať tú cestu, ako to dávať do jedného centra, nejakým spôsobom centralizovať. A to z hlavného dôvodu úspory financií,“ myslí si poslanec Hlasu-SD Samuel Migaľ.

Opozícia hovorí o normalizácii

Opozícia hovorí o normalizácii v štátnych úradoch, pričom vláda nahrádza odbornosť straníckou knižkou.

„Takéto opatrenie nemá nič s efektívnosťou. Ak má, tak ušetrí rádovo možno desiatky maximálne stovky tisíc eur. Ak chce pán Danko šetriť, nech navrhne zrušenie svojej trafiky, ministerstva športu za 200 miliónov eur, kde prvý krok ktorý minister športu urobil, že si prenajal asi najdrahšie priestory,“ povedal poslanec PS Štefan Kišš.

„Úrad pre verejné obstarávanie má niekoľko desiatok a stoviek zamestnancov, ktorí sú vyčlenení na plnenie úloh čerpania eurofondov. Andrej Danko ide ohroziť miliardy eur z eurofondov, ktoré majú prísť na Slovensko len kvôli tomu, že chce ovládnuť nezávislé inštitúcie, ktoré mu pozerajú na prsty,“ myslí si poslanec Július Jakab (Slovensko).

„Ako poznáme pána Danka, tak iba vytvára nové stoličky, aby tam mohol umiestniť nejakých svojich nominantov,“ skonštatoval poslanec a predseda SaS Branislav Gröhling.

„Efektívnosť pri spravovaní štátnych vecí je namieste skutočne, ale či práve pri týchto dvoch úradoch V každom prípade by sa mala zachovať nezávislosť týchto inštitúcií, pretože sú veľmi dôležité pri spravovaní štátu,“ vyjadril sa poslanec Jozef Hajko (KDH).

Rušenie zbytočných úradov

Podpredseda vlády Tomáš Taraba (SNS) potvrdil, že koaliční lídri sa zatiaľ bavili len o tom, že v lete sa zamerajú na všetky ústredné orgány štátnej správy. Zámerom je podľa neho zrušiť zbytočné alebo duplicitné úrady.

„Ja mám napríklad absolútny otáznik nad Úradom na kontrolu hazardu, nechápem prečo by to nemohol robiť na ministerstve financií normálne nejaký úradník. Či potrebujeme aj štátnu ochranu prírody, aj Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Tam 400 ľudí, tam 400. Treba sa nad tým zamyslieť. Pokiaľ by tam neboli žiadne rozpory, že dá sa to urobiť, nekoliduje to sa ničím tak prečo nie?“ uviedol Taraba.

Tomáš Taraba zámer zefektívniť štátnu správu odôvodňuje aj prezamestnanosťou a tým, že v čase historicky najnižšej nezamestnanosti udeľuje Slovensko tisíce pracovných víz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko