Na hlavný obsah

Arménsko uznalo Palestínu ako nezávislý štát

V uplynulých týždňoch sa k podobnému kroku odhodlali aj niektoré európske krajiny.

Arménsko uznalo Palestínu ako nezávislý štát
Demonštrantka drží palestínsku vlajku. Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis

Arménsko uznalo Palestínu ako nezávislý štát. Informovala o tom v piatok (21. 6.) ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí v Jerevane. V uplynulých týždňoch sa k podobnému kroku odhodlali aj niektoré európske krajiny.

Ministerstvo uviedlo, že riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu možno dosiahnuť len tzv. dvojštátnym riešením. Uznanie podľa neho vyplýva aj z oddanosti Arménska „medzinárodnému právu, zásadám rovnosti, suverenity a mierového spolužitia národov“.

Izrael odmieta uznanie palestínskeho štátu. V Pásme Gazy vedie vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas ako odvetu za teroristický útok zo 7. októbra minulého roka, keď ozbrojenci tejto skupiny a jej spojenci zavraždili 1 200 ľudí v izraelskej pohraničnej oblasti a ďalších 253 ľudí uniesli na palestínskom území.

Počas odvetnej izraelskej ofenzívy bolo odvtedy podľa úradov ovládaných hnutím Hamas zabitých viac ako 37-tisíc Palestínčanov.

Nedávno Palestínu uznalo aj Slovinsko, Španielsko, Írsko a Nórsko, pričom celkovo ju ako nezávislý štát uznalo viac ako 140 krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet