Na hlavný obsah

Banská Bystrica nemá ani jedno lôžko pre detských psychiatrických pacientov

Alarmujúci stav je však v celom regióne.

Banská Bystrica nemá ani jedno lôžko pre detských psychiatrických pacientov
Ilustračná snímka kliniky detskej psychiatrie. Foto: RTVS

V Banskej Bystrici nie je ani jedna ambulancia, kde by prijímali iba detských psychiatrických pacientov. Špecialisti pre deti chýbajú. Spomedzi krajských miest je na tom Banská Bystrica najhoršie. Alarmujúci stav je však v celom regióne.

Banská Bystrica ako krajské mesto nemá ani jedno lôžko pre detských psychiatrických pacientov. Na hospitalizáciu musia rodičia s deťmi dochádzať do Martina alebo Kremnice.

„Od novembra 2021 nemáme funkčnú ambulanciu detskej psychiatrie. Od tejto doby je zverejnený inzerát na pozíciu detského psychiatra. Žiaľ, do dnešného dňa bez reakcie,“ priblížila hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Banská Bystrica Jana Petríková.

„Podľa informácií hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre detskú psychiatriu Terézie Rosenbergerovej do Banskej Bystrice bude chodiť na úväzok pedopsychiater z Rimavskej Soboty,“ vysvetlil rezort zdravotníctva v stanovisku.

Nedostatku pedopsychiatrov v Banskej bystrici sa v Ranných správach RTVS venovala redaktorka Alžbeta Sujová:

Nefungujúca ambulancia v Lučenci

V celom Banskobystrickom kraji je sedem detských psychiatrov. Viaceré existujúce ambulancie však ordinujú len jeden či dva dni do týždňa. Napríklad ambulancia detskej psychiatrie v Lučenci už takmer rok nefunguje pre nedostatok personálu.

„Aby mladí lekári mali motiváciu prísť do regiónu žiť a pracovať, zakladáme vlastné krajské ambulancie rovnako podporujeme rezidentský program,“ uviedla hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

Aj keď sa už rodičom podarí nájsť detského psychiatra, ktorý by ich dieťa prijal, čakacie doby na ambulantné vyšetrenia či hospitalizáciu sú niekoľkomesačné.

„Ambulancia je nonstop vyťažená a plná. Je to niekoľko mesiacov aj pol roka, podľa diagnózy to môže byť aj dlhšie. Asi pätnásť a viac pacientov vyšetríme za deň,“ povedala detská psychiatrička Marcela Šoltýsová.

Odborníci vidia ako jeden z najväčších problémov náročné podmienky atestačnej skúšky. „Kým človek vyštuduje medicínu je to šesť rokov a ďalších päť rokov si vyžaduje špecializácia,“ priblížil psychiater a pedagóg Ludvik Nábělek.

„Treba absolvovať viaceré pred atestačné praxe v trvaní niekoľkých mesiacov. Tá najdlhšia trvá 39 mesiacov. Ide o prípravu na špecializovanom akreditovanom pracovisku detskej psychiatrie, ktoré je na Slovensku iba v Bratislave a v Košiciach,“ vysvetlila Jana Petríková.

Opatrenia rezortu zdravotníctva

Ministerstvo zdravotníctva sa snaží nedostupnosť pedopsychiatrov riešiť a pripravilo niekoľko opatrení.

„V záujme zvýšenia ich počtov sa otvorilo aj rezidentské štúdium v špecializačnom odbore detská psychiatria. Momentálne sú v tomto odbore štyria rezidenti. Vyčlenili sa aj financie z plánu obnovy, ktoré môžu pomôcť pri vzniku nových zdravotníckych zariadení,“ uviedlo ministerstvo.

Ďalším opatrením je legislatívne pripravovaná možnosť hospitalizovať akútne stavy od šestnástich rokov v psychiatrických zariadeniach pre dospelých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny