Na hlavný obsah

Banskobystrický kraj ide príkladom: Po školách bojuje proti menštruačnej chudobe aj v kultúrnych inštitúciách

Kraj vynakladá na túto službu približne 12-tisíc eur ročne.

Banskobystrický kraj ide príkladom: Po školách bojuje proti menštruačnej chudobe aj v kultúrnych inštitúciách
Menštruačné potreby. Foto: RTVS

Po stredných školách budú menštruačné potreby voľne dostupné aj v kultúrnych inštitúciách. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) ako prvý a zatiaľ jediný u nás pokračuje v boji proti menštruačnej chudobe. Po dvojročných skúsenostiach hodnotia, že nákup menštruačných pomôcok nie je pre kraj finančne náročný.

Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici je jednou z 23 kultúrnych inštitúcií Banskobystrického samosprávneho kraja, kde sú na toaletách menštruačné potreby zadarmo.

„Máme veľa návštevníčok či už dospelých žien alebo aj študentiek, ktoré k nám chodia vďaka projektu Rozhýbaná škola a z rôznych regiónov sociálne slabších regiónov. Takže sme radi, že môžu takéto pomôcky využiť,“ uviedla PR manažérka Divadla Štúdio tanca Veronika Chrienová.

Boju BBSK proti menštruačnej chudobe sa v Správach RTVS venovala Miriam Dobrotová:

Dva roky už takúto službu môže využívať 5 500 študentiek v 59 stredných školách Banskobystrického kraja. „Na začiatku sme sa aj usmiali, že čo teda nás čaká,“ uznala riaditeľka Gymnázia A. Sládkoviča v Banskej Bystrici Iveta Onušková.

„Problémy o ktorých sa niekde diskutuje, že môžu nastať je, že sa to môže kradnúť a vo veľkom vynášať. Nič také sa nestalo,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Dar od súkromnej firmy

Kraj vynakladá na túto službu približne 12-tisíc eur ročne, čo je približne 200 eur na školu. Na menštruačné potreby dostala samospráva dar 6-tisíc eur od súkromnej firmy.

Nie je to však len pomoc pre dievčatá v čase núdze. Samospráva má viacero okresov s vysokou nezamestnanosťou a so zložitou sociálnou situáciou, v ktorých mnohé ženy trpia menštruačnou chudobou. Niektoré dievčatá preto nechodili počas menštruácie do školy.

„Po týždni to bolo úplne normálne, dievčatá to už očakávajú na tých toaletách. Zamestnanci komunitných centier hovorili, že to zachytili a že to pomáha,“ uviedla riaditeľka odboru školstva a reformy vzdelávania BBSK Zuzana Lefersová.

Z posledného online prieskumu agentúry NMS z mája tohto roku vyplýva, že až 16 percent žien niekedy nemá peniaze na hygienické potreby a dve percentá trpia trvalou menštruačnou chudobou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny