Na hlavný obsah

Bardejov chce byť mestom adaptovaným na zmeny klímy: Investuje do zelených projektov

Posledné letá boli pre miestnych neznesiteľné.

Bardejov chce byť mestom adaptovaným na zmeny klímy: Investuje do zelených projektov
Zelená strecha. Foto: RTVS

Bardejov má ambíciu byť mestom adaptovaným na zmeny klímy. Posledné letá boli pre miestnych neznesiteľné. Teploty atakovali 40 stupňov. Pre radnicu sú preto prioritou zelené a vodozádržné opatrenia. Do projektov už investovala tri milióny eur.

Tisíce špeciálnych rastlín tvoria nezvyčajné živé koberce už na štyroch školských strechách a jednej administratívnej v centre Bardejova.

„Veľkou výhodou je to, že takáto strecha prakticky nepotrebuje údržbu. Primárna úloha je zadržiavať vodu, aby sa voda nevyparila a neodtiekla,“ vysvetlil hovorca mesta Bardejov Štefan Hij.

Inštaláciou zelenej strechy nad telocvičňou na tejto bardejovskej škole vyriešili viaceré problémy.

„Okrem vodných máp ešte aj kopu plesne a zdraviu škodlivé prostredie. Je to dobrý projekt, skutočne pomáha,“ povedala zástupkyňa riaditeľa Základnej školy Bartolomeja Krpelca v Bardejove Iveta Makarová.

Zeleným investíciám v Bardejove sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Diana Murdziková:

Zelenajú sa aj parkoviská

Po strechách sa v Bardejove zelená aj sedem parkovísk. Mesto chce, aby aj ploty boli zo zelene ako ten pri miestom domove pre seniorov. Zelené projekty podľa radnice majú pre obyvateľov veľký úžitok. Ide o prírodnú klímu.

„V letných horúčavách posledných desať rokov už máme 35 až 36 stupňové teploty, a to už významne zaťažuje. Už sme podali žiadosti na ďalších dvanásť, kde budú parkoviská, strechy, ktorých odhadovaná hodnota je päť miliónov eur,“ uviedol primátor Bardejova Boris Hanuščak.

Prvý zelený projekt zrealizovali v roku 2018. Na schválenie čakajú už ďalšie dva. Budú to opäť strechy na materských školách. „Sú v schvaľovacom procese a čakáme na výsledok schvaľovacieho procesu,“ dodal Štefan Hij.

Za premenu jednej rovnej strechy na koberec s tisícami rastlín zaplatila bardejovská radnica vyše 200-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny