Na hlavný obsah

Belgičania pod trénerom Tedescom ešte neprehrali: So Slovákmi to bude komplikovanejšie ako zdá

Slováci si z Belgičanmi doteraz zmerali sily trikrát v rámci prípravy.

Prvý súper našich futbalistov na majstrovstvách Európy – Belgicko, je v posledných rokoch radený do okruhu favoritov na každom veľkom turnaji. Hviezdne mužstvo však zatiaľ nedokázalo naplniť svoj obrovský potenciál. Sčasti sa mu to podarilo iba pred šiestimi rokmi na svetovom šampionáte v Rusku.

Belgičania vtedy uspeli v boji o tretie miesto. Na posledných Majstrovstvách Sveta pred dvomi rokmi vybuchli a vypadli už v skupine. Medailu na EURE nezískali od roku 1980, keď skončili druhí. Odvtedy sa šesťkrát na záverečný turnaj ani nedostali. Súčasná zlatá generácia vypadla na posledných dvoch kontinentálnych šampionátoch zakaždým vo štvrťfinále.

Pod vedením Tedesca ešte neprehrali

Súčasný tím Belgicka je mix hráčov zlatej generácie a tej novej. Po neúspešných MS v Katare vystriedal Roberta Martíneza na lavičke Nemec Domenico Tedesco, pod vedením ktorého má mužstvo bilanciu desať víťazstiev, štyri remízy a žiadna prehra.

„Nečakali sme, že generačná obmena prebehne tak rýchlo. Mysleli sme si, že zažijeme niekoľko ťažkých rokov, ale Tedesco našiel správne riešenia. Je to Nemec, takže bazíruje na vysokom napádaní ihneď po strate lopty,“ ozrejmil novinár belgickej verejnoprávnej televízie Manuel Jous.

„Všetko robíme vo vysokej intenzite. Každý ide na sto percent. To je nemecká mentalita. Myslím si, že je správna,“ uviedol belgický útočník Lois Openda.

Brankárska hviezda ostala doma

Tedesco do Nemecka nezobral brankársku hviezdu Thibauta Courtoisa. Ten pred časom vyhlásil, že po zranení nie je dostatočne pripravený. V závere sezóny však odchytal za Real Madrid päť zápasov vrátane finále Ligy majstrov.

„Povedal, že potrebuje odpočinok. Všetci však vieme, že sú za tým aj problémy vo vnútri kabíny a tiež nie najlepší vzťah s trénerom Tedescom. Veríme, že po ME sa vrátili, ale mal by sa ospravedlniť za veci, ktoré sa stali v minulosti,“ dodal Jous.

Brankárskou jednotkou Belgicka by mal byť Koen Casteels, ktorý pred pár dňami prestúpil z Wolfsburgu do Saudskej Arábie.

„Dlhé roky bol v reprezentácii trojkou, ale je to skúsený brankár. Teraz, keď má 31 rokov, prišiel jeho čas. Nemám Courtoisa, jedného z najlepších gólmanov na svete, ale stále môžeme povedať, že máme dobrého brankára,“ vysvetlil Jous.

„Očakával som, že bude chytať jeden z brankárov Sels alebo Kaminski, keďže pôsobia v Premier League, čo je podľa mňa najlepšia liga na svete. Samozrejme, je to trénerove rozhodnite,“ povedal brankár Slovenska Martin Dúbravka.

Tedescovým rozhodnutím bolo tiež nominovať na šampionát o jedného hráča menej ako je povolené. Škrt cez rozpočet urobilo aj zranenie Meuniera.

„Je pravdepodobné, že do turnaja napokon nezasiahne. Neistí pre zápas so Slovenskom sú aj Weronghen, Theate a Witsel. Viem,. že nás považujete za favorita. Samozrejme, že chceme turnaj odštartovať víťazstvom, ale mám pocit, že to pre nás bude komplikovanejšie, ako si možno myslíte,“ uzavrel Jous.

Téme sa vo večerných Góloch – bodoch – sekundách venovala redaktorka RTVS Dominika Komrhelová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport