Na hlavný obsah

Belgičania s absenciami, ale stále nabití hviezdami. Škriniar v novej úlohe na veľkom turnaji

Priamo z dejiska šampionátu prinášajú aktuálne informácie redaktori Rádia Slovensko.

Belgičania s absenciami, ale stále nabití hviezdami. Škriniar v novej úlohe na veľkom turnaji
Na snímke slovenskí reprezentanti počas tréningu. Foto: TASR/Martin Baumann

V pondelok (17. 6.) sa 17. európsky šampionát začína aj pre našich futbalistov. V úvodnom zápase E-skupiny nastúpia vo Frankfurte nad Mohanom proti favoritovi E-skupiny Belgicku. Naši sa pokúsia mimoriadne kvalitnému súperovi zobrať aspoň bod. Prvému zápasu Slovenska na EURO 2024 sme sa viac venovali v Rádiu Slovensko.

Belgicko naposledy prehralo ešte na Majstrovstvách sveta v Katare, kde nepostúpilo zo základnej skupiny. Po nevydarenom šampionáte sa trénerského kormidla chopil Domenico Tedesco a pod jeho vedením červení diabli k desiatim triumfom pridali štyri remízy. V posledných šiestich dueloch pritom Belgičania inkasovali iba od Angličanov, ich kvalita je teda nespochybniteľná.

„Vieme, čo nás čaká. V žiadnom z našich zápasov v skupine nebudeme favoritom. Súperi sú naozaj veľmi kvalitní a majú obrovskú kvalitu. Musíme podať v každom jednom maximálny výkon, ísť na hranicu našich možností. Len vtedy môžeme pomýšľať na úspech,“ uviedol obranca Peter Pekarík.

V strehu musí byť najmä obrana

V úvodnom skupinovom vystúpení bude musieť byť v strehu najmä slovenská obrana, keďže belgický tím je známy nebezpečnou ofenzívou, ktorú režíruje stredopoliar Kevin de Bruyne.

Cesta k úspechu by mohla viesť cez defenzívu Belgicka, ktorú trápia zranenia. V zápase proti Slovensku bude absentovať skúsený obranca Thomas Meunier, ktorý sa k tímu Belgicka pripojí až po druhom zápase na turnaji. Navyše na šampionáte chýba jeden z najlepších brankárov na svete Thibaut Courtois. Stanislav Lobotka však upozorňuje, že aj hráči druhého sledu sú na vysokej úrovni.

Naši reprezentanti ani proti kvalitným súperom na EURO nechcú upustiť od aktívneho štýlu hry trénera Francesca Calzonu, ktorý ich dostal do Nemecka.

„Ukázali sme nový štýl hry v kvalifikácii a chceme sa ním prezentovať. Vieme, čo od nás tréner očakáva. Videli sme, že to vieme ukázať aj proti Portugalsku v kvalifikácii. Sme na dobrej vlne. Verím, že to v zápasoch ukážeme,“ dodal krídelník Lukáš Haraslín.

Mužstvo povedie Škriniar

Po prvý raz na veľkom podujatí povedie mužstvo na trávnik ako kapitán Milan Škriniar. V roku 2016 toho na európskom šampionáte vo Francúzsku veľa nenahral. Na ďalšom už patril medzi lídrov kabíny a teraz, vo veku 29 rokov, po prvý raz vyvedie svoju reprezentáciu na trávnik ako kapitán.

Milan Škriniar sa na tento okamih už veľmi teší. „Je to pre mňa obrovská česť viesť toto mužstvo ako kapitán, obzvlášť na podujatí akým je EURO. Pred každým jedným zápasom cítim takú správnu nervozitu,“ uviedol slovenský kapitán.

Obranca PSG prezradil, že na zápas sa už nevedia dočkať. „S chalanmi pozeráme každý zápas šampionátu všetci spolu. Už sa nebudeme dočkať, kedy vybehneme na ihrisko. Musíme byť na to čo najlepšie pripravení,“ dodal.

Svetové hviezdy v tíme Belgicka

Náš súper má vo svojom výbere niekoľko svetových hviezd, ale takisto hlási aj zdravotné problémy v defenzíve. Belgičania napriek tomu pricestovali do Nemecka s hviezdnymi hráčmi ako Romelu Lukaku, Jérémy Doku či Leandro Trossard.

Najviac sa ale na ich súpiske vyníma meno Kevin de Bruyne. Stredopoliar Manchestru City polovicu sezóny laboroval so zranením. Podľa jeho slov je ale pripravený na 100 percent. „Mal som veľké zranenie stehenného svalu, ale bolo to už vlani v auguste. Posledné tri mesiace sa už cítim dobre. Odohral som väčšinu zápasov v klube a pokúsim sa Belgicku pomôcť, aby sa nám na turnaji darilo čo najlepšie,“ vyhlásil elitný stredopoliar.

Hviezdny tvorca hry má náš tím zmapovaný. „Videli sme nejaké videá Slovákov, hrajú v systéme 4-3-3. Majú skúsených stredopoliarov a snažia sa hrať dobrý futbal. Myslím si, že na ich štýle nebudú nič meniť, dostal ich predsa na EURO,“ dodal de Bruyne.

Belgičanov vedie iba 38-ročný Domenico Tedesco, ktorý pozorne sledoval našu cestu na šampionát. „Výsledky v kvalifikácii neklamú. Slováci prehrali iba dva zápasy s Portugalskom, aj to iba tesne. Sú agresívni, hrajú vysoký pressing celých 90 minút a nikdy neprestávajú. Neustále sa snažia útočiť a dostať sa do ofenzívnych priestorov čo najrýchlejšie,“ skonštatoval tréner Belgicka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport