Na hlavný obsah

Bez žien by veda nebola vedou: UNESCO ocenilo najlepšie slovenské výskumníčky

Venujú sa rôznym odvetviam vedy.

Bez žien by veda nebola vedou: UNESCO ocenilo najlepšie slovenské výskumníčky
Ocenené vedkyne Lívia Labudová (vľavo) a Natália Salomé Móller. Foto: RTVS

UNESCO spolu s kozmetickou značkou ocenili ženy výskumníčky. Chcú poukázať, že bez žien, by veda nebola vedou. Ocenené boli za svoje výskumy, ktoré sa venujú jadrovým elektrárňam, rizikám výskytu sucha, ako aj kvantovej fyzike a gravitácii.

Vedkyňa Jana sa venuje jadrovej energetike. Aktuálne pozoruje zmenu vlastností materiálov jadrovej elektrárne po jej 30-ročnej prevádzke. K vede ju priviedol otec.

„Otec, keďže pracuje v tejto oblasti, mi bol veľkým vzorom. Brával ma na exkurzie do elektrárne, ukázal mi smer, fyziku. Snažíme sa skúmať a preukázať, že naše elektrárne sú bezpečné,“ uviedla ocenená vedkyňa Jana Šimek Veterníková.

Oceneniam pre vedkyne sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Andrea Škutová:

Medzi ocenenými bola aj Lívia Labudová, ktorá pôsobí v Slovenskom hydrometeorologickom ústave a venuje sa monitoringu pôdneho sucha a jeho vplyvu na lesy a poľnohospodárstvo.

„Sloboda vedeckého bádania, ktorú práve veda poskytuje, umožňuje, že ak máte nápad, nejakú myšlienku, ideu alebo hypotézu, ktorej veríte, vždy existuje cesta, ako ich zrealizovať,“ vyjadrila sa Labudová.

Brazílčanka Natália Salomé Móller získala cenu za svoju činnosť v oblasti kvantovej fyziky v Slovenskej akadémii vied. Aj napriek tomu, že je to jeden z najťažších odvetví vedy, pre ňu je to zmysel jej života.

„Veda je pre mňa veľkou motiváciou a je to väčšina z môjho života. Príde mi magické učiť sa rôzne príbehy z kníh, baví ma hrať sa s nástrojmi. Veda mi do života prináša veľké spektrum farieb,“ vysvetlila brazílska vedkyňa.

Žien je vo vede málo

Žien vo vede je však málo. Vedkyne hovoria o tom, že je ťažké skĺbiť rodinný a pracovný život. „Pre mňa je to taký záväzok, že mám propagovať vedu, mám sa zamerať aj na mladé dievčatá, aby nás bolo viac a aby pomáhali výskumu,“ spresnila Šimek Veterníková.

„Obzvlášť vo vede je zastúpenie žien veľmi nízke a najlepší spôsob, ako ho zvyšovať, je zviditeľňovať, ozvučovať, osvetľovať tieto ženy a ich úspechy, a tým motivovať mladé dievčatá,“ povedala generálna tajomníčka Slovenskej komisie pre UNESCO Denisa Frelichová.

Veda učarovala aj 16-ročnej študentke Sofii Ercsényiovej. Na konte má už zopár menších výskumov. Venuje sa napríklad obväzom, ktoré urýchľujú hojenie rán.

,,Príde mi fajn prepájať vzdelávanie s niečím, čo môže byť prínosné, teda medicína. Takto sa viem venovať a učiť oblasti, ktorá ma zaujíma a zároveň pomáhať ľudom tým, že vyviniem niečo užitočné,“ dodala mladá vedkyňa.

Laureátky získali sumu 21-tisíc eur, ktorú môžu použiť nielen na vedecký výskum, ale aj na osobný rozvoj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko