Na hlavný obsah

Bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou podpíše aj Česko. Chcú tak urobiť na samite v Londýne

Český premiér a ukrajinský prezident sa dohodli na ukončení rokovaní.

Bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou podpíše aj Česko. Chcú tak urobiť na samite v Londýne
Na snímke český premiér Petr Fiala (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/Barbora Vizváryová

Česko v júli podpíše bilaterálnu bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Praha chce ukončiť rokovania s Kyjevom o tomto pakte ešte pred júlovým samitom NATO vo Washingtone, oznámil v piatok (28. 6.) český premiér Petr Fiala, informuje agentúra Reuters.

„S (ukrajinským) prezidentom Volodymyrom Zelenským sme sa včera dohodli, že zakončíme rokovania o znení česko-ukrajinskej bezpečnostnej dohody pred samitom NATO vo Washingtone,“ uviedol Fiala na sociálnej sieti X.

Samit Severoatlantickej aliancie v Spojených štátoch sa bude konať od 9. do 11. júla, pripomína Reuters.

Fiala zároveň oznámil, že bezpečnostnú dohodu krajiny podpíšu 18. júla na samite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Londýne.

Dohoda má upravovať spoluprácu v bezpečnostnej a ekonomickej oblasti a mohla by sa podobať na podobné zmluvy, ktoré Ukrajina podpísala s Britániou či Nemeckom, domnieva sa český spravodajský portál Novinky.cz.

Dohodu podpísal aj s Európskou úniou

Bezpečnostnú dohodu podpísal vo štvrtok (27. 6.) Zelenskyj v Bruseli aj s Európskou úniou. Podpísanie takejto dohody s Ukrajinou ešte pred samitom NATO v piatok nevylúčil ani poľský premiér Donald Tusk.

Podľa predstaviteľov EÚ nemajú bezpečnostné dohody Ukrajiny s inými krajinami rovnakú váhu ako dohoda o vzájomnej obrane členských krajín NATO. Predstavujú však akýsi prísľub na poskytnutie zbraní a inej pomoci Ukrajine s cieľom posilniť jej bezpečnosť či v budúcnosti odvrátiť akúkoľvek ďalšiu inváziu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet