Na hlavný obsah

Debata, ktorá môže byť rozhodujúca. Biden a Trump sa proti sebe postavia v prvej televíznej diskusii

Pôjde o duel bývalého a súčasného prezidenta USA.

Debata, ktorá môže byť rozhodujúca. Biden a Trump sa proti sebe postavia v prvej televíznej diskusii
Zľava Joe Biden a Donald Trump. Foto: RTVS

Americká Atlanta vo štvrtok (27. 6.) hostí prvú televíznu predvolebnú debatu prezidentských kandidátov. Proti sebe sa postavia súčasný prezident Joe Biden a republikánsky kandidát Donald Trump. Bude to bez prítomnosti publika. Hoci pôjde o prvý takýto súboj – podľa analytikov môže byť rozhodujúci.

Podľa prieskumov verejnej mienky sú sily vyrovnané. Donald Trump povedal, že vstúpi na pódium plný sebadôvery napriek tomu, že je jediným účastníkom prezidentskej debaty, ktorého odsúdili za zločin.

„Každý volič musí ísť voliť srdcom. Je pred nami množstvo výziev, ktorým zvolený prezident bude čeliť. Mám istú minulosť, no rovnako ako Ronald Reagan verím na výnimky. Chcem vyhrať, musím vyhrať,“ povedal exprezident USA.

Prevej televíznej predvolebnej debate Joea Bidena a Donalda Trumpa sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Klaudia Mikolášová:

Joe Biden sa zase pokúsi verejnosť presvedčiť, že nie je pristarý na to, aby sa uchádzal o druhé volebné obdobie, hoci má 81 rokov.

„Som optimistický, pokiaľ ide o budúcnosť našej krajiny. Tieto voľby sú však o dvoch zásadne odlišných víziách Ameriky. Víziou Donalda Trumpa je hnev, nenávisť, pomsta a odplata. Takýto človek nesmie vyhrať,“ povedal súčasný prezident.

„Sú to nezvyčajné debaty. Máme prezidenta, ktorý debatuje s bývalým prezidentom. To sme ešte v histórii prezidentských debát nemali,“ skonštatovala profesorka v oblasti verejnej politiky z Univerzity v Pennsylvánii Kathleen Hall Jamiesonová.

Dve debaty

Migrácia, potraty, ekonomika či vojna v Gaze. Očakáva sa, že ich diskusii budú dominovať práve tieto témy.

„Vojna v Pásme Gazy má veľký význam, ale len pre malú skupinu ľudí. Mladí aj starí voliči potrebujú platiť svoje účty, chcú mať kvalitné zdravotníctvo a školstvo. Chcú si byť istí, že ich voda a vzduch sú čisté. To je to, na čom im záleží. Chcú si zvoliť niekoho, kto ich zbaví všetkých problémov,“ podotkol profesor medzinárodných a verejných vzťahov Peter Loge.

Kandidáti budú stáť proti sebe presne 90 minút. Dostanú fľašu vody, pero, poznámkový blok, ale nebudú môcť používať vizuálne pomôcky. Mikrofón kandidáta, ktorý práve nebude mať slovo, bude vypnutý.

Joe Biden a Donald Trump sa dohodli, že sa stretnú v dvoch debatách. Kým prvú odvysiela CNN, tú druhú v septembri bude hostiť televízia ABC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet