Na hlavný obsah

Biopásy mali do polí priniesť život a biodiverzitu. Farmárom spôsobili ťažkosti s burinami a premnoženými hrabošmi

Podľa ochranárov splnili svoj účel.

Biopásy mali do polí priniesť život a biodiverzitu. Farmárom spôsobili ťažkosti s burinami a premnoženými hrabošmi
Vlani boli problémy s biopásmi na celom Slovensku. Foto: RTVS

Mali do krajiny priniesť život a biodiverzitu, priniesli aj problémy s neželanými burinami a škodcami. Biopásy predeľujúce polia podľa ochranárov splnili účel. Farmári tvrdia, že s nimi mali ťažkosti.

Buriny, invázne rastliny a množenie hrabošov – takéto skúsenosti mali v prvom roku po založení biopásov mnohí poľnohospodári. Na družstve v Hôrke nad Váhom sa napriek tomu rozhodli pri zelenom opatrení vytrvať aj tento rok.

„Už sme to raz založili, takže nejaká investícia do toho išla. Návratnosť snáď v tých platbách za ekoschémy by mohla byť. Takže z toho prakticky finančného dôvodu a toho, že nechceme nad tým lámať palicu,“ vyhlásil podpredseda PD Hôrka nad Váhom Pater Matejovič.

Biopásom sa v Správach RTVS z regiónov venovala Jana Obrancová:

Hoci vlani boli problémy s biopásmi na celom Slovensku, čísla naznačujú, že do ekoschém sa aj tento rok farmári zapájajú. Predbežne o platby na ne žiada len o 35 podnikov menej ako vlani. Agrorezort priznáva, že niektoré pravidlá zmenil v prospech pestovateľov.

„Pri tejto podpore sme aktuálne umožnili poľnohospodárom flexibilnejšie zakročiť proti burinám na neproduktívnych plochách,“ uviedla hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Veronika Daničová.

Zmeny nastávajú aj v zelenej politike EÚ

Zmeny v ústrety poľnohospodárov nastávajú aj v zelenej politike Európskej únie. Tá bola jedným z dôvodov, prečo farmári z rôznych kútov Európy vyšli začiatkom roka do ulíc. Eurokomisia už avizovala ústupky pri predpísanom striedaní plodín aj pri pôde ležiacej úhorom.

„Napádali sme najmä to, že nie sme ochotní pestovať invázne druhy rastlín. V oblasti striedania plodín a v oblasti citlivých plodín máme ústupky, teraz čakáme, aby sa tieto ústupky pretavili do národnej legislatív,“ ozrejmil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

„Čo sa týka neproduktívnych plôch, tu sme už v tomto roku výnimku uplatnili. V rámci podmienok striedania plodín máme v pláne implementovať zmeny, zatiaľ je to predmetom diskusie,“ informovala Daničová.

„Je výhoda, že ekoschémy ako ich my máme nastavené, smerujú k tomu, kam sa uberá celoeurópska zmena. Pre nás by to malo byť ako pre krajinu jednoduchšie zvládnuteľné a minimálne tie výsledky, ktoré sa podarilo dosiahnuť by sa mali udržať,“ uviedol ochranár zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti Jozef Ridzoň.

V rámci presadenia zelených opatrení v praxi je podľa odborníkov dôležité poľnohospodárov k nim viac motivovať, aby ich robili sami od seba aj bez zakotvenia v zákonoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny