Na hlavný obsah

Blíži sa obdobie letných táborov. Zisťovali sme, ako vybrať ten správny a koľko to stojí

Ponuka detských letných táborov je naozaj široká.

Blíži sa obdobie letných táborov. Zisťovali sme, ako vybrať ten správny a koľko to stojí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Blíži sa leto a to je čas, keď mnohí rodičia vyberajú pre svoje deti letný tábor. Cena takýchto pobytov je pre infláciu tento rok vyššia. V niektorých prípadoch si treba pripraviť aj stovky eur. Ako sa zorientovať v ponuke letných táborov sme zisťovali v relácii RTVS Peniaze.

Ponuka detských letných táborov je naozaj široká. Deti si môžu vybrať aj také atraktívne zamerania, ako je jazdectvo, indiánske leto, či Harry Potter. V ponuke sú aj rôzne druhy umenia, či jazykové a vedecké pobyty. Tomu zodpovedá aj cena pobytového letného tábora, ktorá môže byť v priemere okolo 200 až 350 eur.

„Keď sú napríklad špeciálne technicky zamerané, tak zvyknú byť aj drahšie. Je tam drahšia výbava a je to ako poistka. Dovolia deťom robiť s vecami, s ktorými by doma robiť nemohli,“ uviedol animátor detských táborov Samuel Švolík.

Centrá voľného času

Ak chcete ušetriť, alebo nechcete dieťa posielať na celý týždeň preč, dobrou voľbou môže byť denný tábor v miestnom centre voľného času.

„Denný tábor stojí na týždeň 125 eur. Je ale možné dieťa prihlásiť podľa možností a podľa potrieb rodičov, na jeden alebo tri dni. Niektorí odchádzajú na dovolenky, niektorí zase prichádzajú a chcú dieťa dať do tábora. Je to možné,“ informovala riaditeľka Centra voľného času v Bratislave Anna Krupicová.

Denné tábory v centrách voľného času sú pre deti od 6 rokov. Ponúkajú program od 8.00 h. do 16.00 h. „Robíme zaujímavé výtvarné aktivity, športovú činnosť, hry a rôzne oddychové aktivity,“ dodala Krupicová.

Podľa skúseného animátora je vhodné dať dieťaťu do tábora aj menšie vreckové. Nemalo by to byť viac ako 20 až 30 eur. „Ak je tábor v blízkosti mesta, je dosť možné, že pôjdu do mesta a dieťa bude mať možnosť si niečo kúpiť, či už suveníry, exkurziu, zmrzlinu,“ povedal Švolík.

„Zároveň je vhodné po letnom tábore si s dieťaťom sadnúť a vyhodnotiť ako tie peniaze minulo. Zároveň, či sa podarilo niečo ušetriť a dohodnúť sa, ako môže s týmito peniazmi hospodáriť do budúcnosti,“ skonštatoval finančný poradca z Partners Group Peter Gurecka.

Pribaliť mobil?

Rodičia tiež často riešia dilemu, či dieťaťu pribaliť do tábora aj mobil. Podľa animátora to nie je nutné.

„Ak je na tábore veľa voľného času, deti majú často tendenciu stráviť ho na mobile. Nemyslím si, že je to zrovna to, kvôli čomu tie deti do tábora rodičia dávajú. Ak je možnosť ho od mobilu oddeliť, tak určite áno. Väčšina táborov má táborový mobil a majú na to vyhradený čas. Ak by bola potreba kontaktu, dá sa to zariadiť,“ ozrejmil Švolík.

Dobrou správou je, že ak má rodič od zamestnávateľa rekreačný preukaz, môže ho uplatniť aj na detský tábor. „Je možné si uplatniť rekreačný preukaz. Na vyžiadanie rodiča dostane potvrdenie o účasti a iné potvrdenia, ktoré bude potrebovať,“ potvrdila Krupicová.

Niektoré agentúry ponúkajú detské tábory aj na splátky. Podľa finančného poradcu však existuje aj lepší spôsob, ako vtesnať tento náklad do rodinného rozpočtu.

„Ak sa pozrieme na priemerné ceny letných táborov aktuálne, môžu sa pohybovať až do 350 eur za tábor pre jedno dieťa. Rodičia by do budúceho roka mohli skúsiť rozdeliť si tento náklad na 12 častí a skúsiť odkladať na bočný sporiaci účet. Napríklad po 20 alebo 30 eur. Určite budú mať z toho na konci lepší pocit,“ uzavrel Gurecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika