Na hlavný obsah

Blízky spolupracovník britského premiéra si stavil na prekvapivý júlový termín volieb

Nie je jasné, či mal ohľadom termínu volieb neoficiálne informácie.

Blízky spolupracovník britského premiéra si stavil na prekvapivý júlový termín volieb
Spolupracovník britského premiéra Craig Williams. Foto: Profimedia

Blízky spolupracovník britského premiéra Rishiho Sunaka stavil 19. mája 100 libier na to, že budúcoročné riadne parlamentné voľby sa uskutočnia už v júli. O tri dni neskôr Sunak oznámil, že Briti budú do Dolnej snemovne voliť 4. júla. To bolo prijaté ako veľké prekvapenie.

Vo všeobecnosti sa totiž očakávalo, že voľby sa budú konať až na jeseň. O podozrivej stávke asistenta Craiga Williamsa vo štvrtok (13. 6.) informoval denník The Guardian.

Sunakov tajomník Williams, ktorý je zároveň poslancom, na sieti X priznal, že si na parlamentné voľby stavil. Ubezpečil, že plne spolupracuje s vyšetrovaním komisie pre hazardné hry.

„Nechcem odvádzať pozornosť od predvolebnej kampane, mal som si lepšie rozmyslieť, ako to bude vyzerať,“ pripustil Williams, ktorý je členom Sunakovej Konzervatívnej strany.

Možno výhra je 500 libier. Opozičná Labouristická strana, ktorá ide do júlových volieb ako jasný favorit na víťazstvo, označila prípad za „úplne mimoriadny“. Nie je pritom jasné, či mal Williams ohľadom termínu volieb neoficiálne informácie. Ak by to tak bolo, dopustil by sa trestného činu.

Williams v nadchádzajúcich voľbách kandiduje v jednom waleskom obvode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet