Na hlavný obsah

Bol jedným z prvých troch ľudí na obežnej dráhe mesiaca. William Anders (†90) zomrel pri leteckom nešťastí

Svet si ho bude pamätať ako autora ikonickej fotografie.

Bol jedným z prvých troch ľudí na obežnej dráhe mesiaca. William Anders (†90) zomrel pri leteckom nešťastí
Na snímke William Anders. Foto: TASR/AP

Pri leteckom nešťastí zahynul vo veku 90 rokov jeden z troch astronautov, ktorí v roku 1968 leteli k Mesiacu. William Anders havaroval v malom súkromnom lietadle. Svet si ho bude pamätať vďaka ikonickej fotografii Zeme.

Astronaut vo výslužbe Will Anders zahynul, keď pilotoval vlastné jednomotorové lietadlo. Bol jeden z prvých troch ľudí na obežnej dráhe Mesiaca.

Nehoda sa stala severozápadne od mesta Seattle v americkom štáte Washington na severozápade USA. Lietadlo, ktoré Anders pilotoval, sa zrútilo do mora, uviedli americké médiá s odvolaním sa na Andersovho syna.

Na palube bol sám a úrady nešťastie vyšetrujú. Išlo o lietadlo typu Beechcraft A A 45 známe aj pod označením T-34., píše BBC s odvolaním sa na americké úrady.

Viac o živote Williama Andersa priniesol v Správach :24 redaktor Peter Nittnaus:

Bol jedným z „mužov roka“

Absolvent americkej námornej akadémie a pilot letectva nastúpil do NASA ako člen tretej skupiny astronautov. Do vesmíru sa dostal 21. decembra 1968, keď Apollo 8 odštartovalo na prvú misiu s posádkou, ktorá opustila obežnú dráhu Zeme a preletela 386-tisíc kilometrov k Mesiacu.

„Počas letu Apollo 8 ponúkol Bill Anders ľudstvu jeden z najhlbších darov, aké môže astronaut dať. Cestoval na prah Mesiaca a pomohol nám všetkým vidieť niečo iné – seba samých. Stelesňoval poučenie a zmysel pre bádanie. Bude nám chýbať,“ povedal riaditeľ NASA Clarence William Nelson.

Anders bol v posádke nováčikom spolu s Frankom Bormanom, veliteľom misie, a Jamesom Lovellom. Počas misie Apollo 8 urobil fotografiu – obraz Zeme vystupujúcej nad mesačný horizont.

„S hlbokým zármutkom potvrdzujeme, že jeden z našich zakladateľov Bill Anders zahynul pri leteckej nehode. Múzeum bude až do odvolania zatvorené. Prosím, rešpektujte našu potrebu smútiť za odchodom skvelého otca a vynikajúceho pilota,“ uviedlo na sociálnej sieti Múzeum historického letectva.

Troch astronautov z misie Apollo 8 privítali ako národných hrdinov, keď o tri dni neskôr dopadli do Tichého oceánu a časopis Time ich vyhlásil za „mužov roka“. Ich misia vydláždila cestu k prvému pristátiu Apolla 11 na Mesiaci o sedem mesiacov neskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet