Na hlavný obsah

Bratislava sa pripravuje na stúpajúcu hladinu Dunaja, prijala viaceré opatrenia

Magistrát uzavrel parkovisko na Tyršovom nábreží.

Bratislava sa pripravuje na stúpajúcu hladinu Dunaja, prijala viaceré opatrenia
Ľudia stavajú mobilné hradenie, ktoré je súčasťou protipovodňovej ochrany Bratislavy. Foto: Facebook/Bratislava - hlavné mesto SR

Pre stúpajúcu hladinu Dunaja prijímajú v Bratislave viaceré opatrenia. Z preventívnych dôvodov uzavrelo v pondelok (3. 6.) podvečer hlavné mesto dolné parkovisko na Tyršovom nábreží.

V mestskej časti Devín zasadal krízový štáb v súvislosti s možným vybrežením dunajského koryta Karloveského ramena do záplavového územia pod Devínskou cestou. V prípade potreby je pripravený pre túto lokalitu vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Informuje o tom hlavné mesto na sociálnej sieti.

„Aktuálna prognóza predpokladá hladinu tesne pod úrovňou vybreženia, parkovisko však bude uzavreté z preventívnych dôvodov, ak by sa situácia rýchlo zmenila,“ konštatuje bratislavský magistrát.

Hladina Dunaja aj Moravy aktuálne stúpa najmä z dôvodu veľkého úhrnu zrážok v Nemecku a Rakúsku, v najbližších hodinách sa očakáva nárast na hranicu prvého stupňa povodňovej aktivity.

Na rieke Morava má hladina stúpať najmä pre vzdutie sa zo stúpajúcej hladiny Dunaja pritekajúceho zo spomínaných krajín. Kulminácia hladiny sa očakáva počas nasledujúcich 48 hodín, v závislosti od počasia. Aktuálne sa podľa hlavného mesta neočakáva výrazné vyliatie tokov s výnimkou dvoch lokalít v záplavovom území.

Hlavné mesto deklaruje, že sa na stúpajúcu hladinu vodných tokov zodpovedne pripravuje. V predošlých dňoch spolu s hasičmi a ďalšími kľúčovými aktérmi absolvovali koordinačné protipovodňové cvičenie v réžii Slovenského vodohospodárskeho podniku.

„V rámci nácviku sme precvičovali montáž mobilného hradenia, ktoré je súčasťou protipovodňovej ochrany Bratislavy, ako aj vrecovanie piesku,“ poznamenal magistrát.

Hlavné mesto ubezpečuje, že situáciu dôsledne monitoruje a o ďalších prípadných opatreniach bude informovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny