Na hlavný obsah

Bratislavskí regionálni zdravotníci odobrili prevádzku jedenástich kúpalísk na kúpaciu sezónu

Ide o deväť umelých a dve prírodné letné kúpaliská.

Bratislavskí regionálni zdravotníci odobrili prevádzku jedenástich kúpalísk na kúpaciu sezónu
Návštevníci prírodného kúpaliska Zlaté piesky v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský

V Bratislavskom kraji aktuálne povolili prevádzku deviatim umelým a dvom prírodným letným kúpaliskám.

Vyplýva to zo stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. Hovorí o pripravenosti prírodných vodných plôch a umelých kúpalísk na kúpaciu sezónu 2024. Informovala o tom hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.

„V Bratislavskom kraji bola k 20. júnu rozhodnutiami tunajšieho úradu povolená prevádzka deviatich umelých letných kúpalísk. A to letné kúpalisko v Malackách, v Modre, Aquapark Senec, letné kúpaliská v Bratislave – Krasňany, Lamač, Rosnička, Tehelné pole, Rača a Delfín. Taktiež dvoch prírodných kúpalísk – Zlaté piesky a Slnečné jazerá v Senci,“ priblížila Nosálová.

Prevádzkovanie letných kúpalísk Iuventa, Matadorka, Letného kúpaliska v Pezinku a prírodného kúpaliska Kuchajda je podľa hovorkyne v riešení na základe podaných žiadostí.

Čunovo, Draždiak aj Nové Košariská

Ľudia sa môžu v Bratislavskom kraji okúpať aj na viacerých prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. Vzorky vody preukázali vyhovujúcu kvalitu na kúpanie.

Ide o vodné plochy Vajnorské jazero, Čunovo, Rusovce-Candell, Veľký Draždiak, Malé Leváre, Ivanka pri Dunaji, Nové Košariská a Hlboké jazero v Senci. „Počas tohtoročnej kúpacej sezóny sa do monitoringu sledovania kvality vody zaradili dve prírodné jazerá v okrese Senec. A to Bielske jazero (Veľký Biel) a Strieborné jazero,“ poznamenala Nosálová.

Počas tohtoročnej kúpacej sezóny zo sledovania vyradili prírodnú vodnú plochu Plavecký Štvrtok. Dôvodom je dlhodobo nevyhovujúca kvalita vody. Lokalita sa tiež využíva najmä rybármi.

Nosálová dodala, že kvalita vody na prírodných kúpaliskách zaradených do monitoringu alebo s organizovanou rekreáciou sa bude kontrolovať v dvojtýždňových intervaloch i podľa aktuálnej situácie.

„Na lokalitách s neorganizovanou rekreáciou sa budú vykonávať len orientačné kontroly kvality vody na kúpanie štyrikrát za sezónu alebo podľa aktuálnej situácie. Kontrola bazénovej vody sa vykoná raz za mesiac alebo podľa aktuálnej situácie,“ ozrejmila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny