Na hlavný obsah

Brigáda bez zbytočnej byrokracie: Poslanci zjednodušili zamestnávanie pätnásťročných

Ide o novelu z dielne SaS.

Brigáda bez zbytočnej byrokracie: Poslanci zjednodušili zamestnávanie pätnásťročných
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Pavlíček Luboš

Parlament schválil novelu Zákonníka práce, ktorá umožní legálne a bez doterajších administratívnych prekážok brigádovať čerstvým absolventom základných škôl.

Po novom budú môcť zamestnávatelia prijať na letnú brigádu aj 15-ročných študentov. Autor pozmeňujúceho návrhu Marián Viskupič (SaS) vyzdvihuje, že nebude treba súhlas Inšpektorátu práce ani Úradu verejného zdravotníctva.

„Výnimočne sa dá aj dnes zamestnať mladších ako 16 rokov na takzvané ľahké práce. Ale realita je tá, že je nutné individuálne posúdenie a povolenie od inšpektorátu práce,“ vysvetlil Viskupič.

Koaličný poslanec Michal Stuška zo Smeru-SD dodáva, že brigádnici chýbajú sezónnym zamestnávateľom. „Cieľom zlegalizovať tú brigádnícku prácu po skončení teda základnej školskej dochádzky, čo častokrát v praxi vedie k čiernej práci, k čiernemu zamestnaniu brigádnika alebo výplate teda tej mzdy, tak je veľmi dobrý návrh,“ myslí si.

Rastislav Machunka z asociácie zamestnávateľských zväzov víta uľahčenie zamestnávania a odľahčenie od byrokracie.

„Pri mladých ľuďoch je určite dôležité, aby čo najskôr nadobudli nejaké pracovné skúsenosti a vedeli, čo ich v živote čaká. Potom aj z hľadiska uplatnenia v budúcnosti aj pracovných návykov, to budú mať oveľa jednoduchšie z hľadiska získavania pracovného miesta,“ povedal Machunka.

Pätnásťroční záujem o letnú brigádu majú. Kým niektorí uvádzajú, že sa chcú osamostatniť od vreckového od rodičov, niektorí chcú šetriť a získať nové pracovné skúsenosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika