Na hlavný obsah

Bude to mať ťažké, prvý krok zvládol. Politici reagujú na nového prezidenta

Čo povedali Šimečka, Majerský či Gröhling?

Bude to mať ťažké, prvý krok zvládol. Politici reagujú na nového prezidenta
Michal Šimečka, Branislav Gröhling a Milan Majerský Foto: TASR/Jaroslav Novák, TASR/Martin Baumann

Peter Pellegrini to bude mať ako prezident ťažké, latka je nastavená veľmi vysoko. Na sociálnej sieti to uviedol predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka v reakcii na inauguráciu novej hlavy štátu. Na nového prezidenta reagovali aj ďalší politici.

„Veľa bude záležať od toho, či dokáže narysovať hrubú čiaru za nešťastným, útočným spôsobom volebnej kampane aj za svojimi straníckymi spojencami z minulosti,“ podotkol Šimečka.

Za neštandardný krok považuje líder PS Pellegriniho obsadenie pozície čestného predsedu Hlasu-SD. Dôležité tiež podľa šéfa hnutia bude, či sa rozhodne byť prezidentom „na okrasu“, sústredeným na status a oficiality, alebo bude prezidentom všetkých ľudí.

Výzva k zmiereniu

Predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling verí, že Pellegrini neuhne nielen od svojho oficiálne zloženého prezidentského sľubu, ale ani od sľubu byť prezidentom všetkých, nielen tých, ktorí ho volili či volili koalíciu. Šéf liberálov to uviedol na sociálnej sieti.

„Prezident v prejave správne pomenoval rozdelenú spoločnosť, ktorá stojí pred výzvou zastavenia zla a nenávisti,“ podotkol. Slovensko podľa Gröhlinga stojí aj pred výzvou k zmiereniu, ku ktorej musí prispieť aj nová hlava štátu. „Prvý krok Peter Pellegrini zvládol,“ dodal.

Predseda opozičného KDH Milan Majerský praje novému prezidentovi, aby vykonával svoju funkciu so štátnickým prístupom a vždy uprednostnil dobro a záujem všetkých občanov Slovenskej republiky pred záujmami úzkych politických skupín.

„Až čas ukáže, ako v týchto skúškach obstojí a ako si ho história bude pamätať. Napriek tomu, že nie vo všetkom sa s novým prezidentom zhodneme, želám si, aby sme si toto obdobie pamätali ako obdobie zmieru, súdržnosti a prosperity,“ podotkol Majerský.

„Peter Pellegrini vstupuje ako prezident do náročného obdobia, keď v spoločnosti panuje veľká nedôvera, nenávisť a nepokoj. Očakávam od prezidenta, že bude prinášať pokoj, rozvahu a spájať rozdelenú spoločnosť,“ doplnil šéf KDH.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko